BRITANCI MODERNIZUJU NUKLEARNA PREDUZEĆA: Riši Sunak najavio enormna ulaganja u militarni sektor Velike Britanije

Đ.G.

13. 03. 2023. u 17:44

VLADA Velike Britanije izdvojila je dodatnih pet milijardi funti (6 milijardi dolara) za jačanje vojnih kapaciteta zemlje, rekao je premijer Riši Sunak u saopštenju objavljenom u ponedeljak. Britansko nuklearno odvraćanje je među oblastima koje će dobiti investicije.

БРИТАНЦИ МОДЕРНИЗУЈУ НУКЛЕАРНА ПРЕДУЗЕЋА: Риши Сунак најавио енормна улагања у милитарни сектор Велике Британије

Foto: Tanjug/AP photo

Dauning strit je rekao da su novootkrivena izdvajanja dodata prethodnom povećanju u 2020., koje je predviđalo izdvajanje od 24 milijarde funti (29 milijardi dolara) u naredne četiri godine.

Objašnjavajući potrebu za tim potezom, Sunak je naveo „ izazove sve nestabilnijeg i složenijeg sveta. ”

Prioriteti za koje će novac biti upotrebljen uključuju „ dopunjavanje i jačanje vitalnih zaliha municije“, kao i modernizaciju „ nuklearnog preduzeća u Velikoj Britaniji“. 

Novi paket takođe će dati prioritet „ AUKUS podmorničkom programu “, koji ima za cilj da pomogne Australiji da prvi put izgradi podmornice na nuklearni pogon u pokušaju da se suprotstavi Kini u Indo-Pacifiku.

- Premijer će takođe izneti ambiciju da dugoročno poveća potrošnju za odbranu na 2,5 odsto BDP-a  -  dodaje se u saopštenju.

Rusija i Kina su u dokumentu navedene kao glavne geopolitičke pretnje sa kojima se Britanija suočava, a posebna zabrinutost je izražena u vezi sa „ vojnim, finansijskim i diplomatskim aktivnostima Komunističke partije Kine". 

Premijer je uverio londonske partnere širom sveta da će „Velika Britanija ostati vodeći doprinosilac NATO-u i pouzdan međunarodni partner, zalažući se za naše vrednosti od Ukrajine do Južnog kineskog mora. ”

Kako se navodi u saopštenju, Sunakov sastanak sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom i australijskim premijerom Entonijem Albanezeom u ponedeljak u San Dijegu ima za cilj da podvuče posvećenost Britanije da projektuje svoj uticaj u Indo-Pacifiku u okviru trilateralnog bezbednosnog pakta AUKUS.

Dok je Ministarstvo odbrane saopštilo da je njegov šef Ben Volas " oduševljen " paketom, neki kritičari kažu da je potrebno mnogo više novca da bi se osigurala bezbednost Britanije.

Ranije ovog meseca, Komitet za odbranu Donjeg doma objavio je izveštaj, upozoravajući da je, kako se sukob u Ukrajini nastavlja, „ jasno da su Ujedinjeno Kraljevstvo i njeni saveznici u NATO dozvolili da se zalihe municije smanje na opasno niske nivoe. ”

Otkako je Rusija pokrenula vojnu ofanzivu protiv svog suseda u februaru prošle godine, Britanija je među najizdašnijim donatorima oružja za Kijev, preneo je RT.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE KAKO SE "DEMOKRATSKA EVROPA" ODNOSI PREMA LjUDIMA - Uznemirujući snimak širi se mrežama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!