VLAST NE ČUJE GRAĐANE: Francuski senat usvojio nacrt zakona o penzijskoj reformi

U trenutku dok je na ulicama francuskih gradova masa ljudi demonstrirala nezadovoljstvo, Senat je u subotu usvojio nacrt zakona o penzijskoj reformi kojom se godište za odlazak u penziju povećava sa 62 na 64 godine. Nacrt je usvojen sa 195 glasova prema 112.

ВЛАСТ НЕ ЧУЈЕ ГРАЂАНЕ: Француски сенат усвојио нацрт закона о пензијској реформи

Foto: Tanjug

Po proceduri, prethodno je obavljena rasprava u skupštini.

Već u sredu, kada su najavljene nove ulične manifestacije, sastaće se mešoviti odbor Skupštine i Senata da usaglasi preostale sporne termine u tekstu. Odnos snaga pokazuje da treba očekivati dogovor u mešovitom odboru. Ako ga ipak ne bude, nastavlja se debata, najkasnije do 26. marta.

U suprotnom, nacrt se već u četvrtak na kratko ponovo pojavljuje u Senatu, a istoga dana i u Skupštini na defintivnom usvajanju. Ako u skupštini ne bude dovoljno glasova, što trenutno deluje kao realnija opcija jer vlast nema većinu, vlada bi mogla da se posegne za članom 49.3, koji joj dopušta usvajanje zakona bez glasanja.

Opozicija i sindikati upozoravaju da bi pristupanje ovoj proceduri još više zateglo ionako napetu socijalnu scenu.

Usvajanjem zakona bez glasanja, istovremeno se otvara mogućnost i izglasavanja poverenja Vladi. Vlast računa na to što krajnja levica i desnica ne mogu da prebrode ideološke razlike ni po ovom pitanju. Tako je, bar, bilo do sada, a ostaje da se vidi da li je penzijska reforma kap koja će preliti čašu i sabrati im glasove. Istovremeno, sindikati najavljuju dalje proteste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati