"USTAV MIRA" I PROMENA VAŽNOG ZAKONA: Da li će Japan početi da šalje oružje i municiju Ukrajini?

Novosti onlajn

11. 03. 2023. u 22:51

JAPANSKA vlada iznela je predlog parlamentu da razmotri mogućnost izmene propisa kojim bi se otvorio put za slanje japanskog naoružanja zemljama koje su žrtve agresije.

УСТАВ МИРА И ПРОМЕНА ВАЖНОГ ЗАКОНА: Да ли ће Јапан почети да шаље оружје и муницију Украјини?

Foto: EPA

Japanski premijer Fumio Kišida je u svom obraćanju u Gornjem domu japanskog parlamenta 1. marta pozvao na reviziju zakonskih propisa o izvozu naoružanja kako bi se omogućila prodaja i doniranje japanskog oružja "zemljama koje su izložene agresiji".

Budući da Kišidina vladajuća Liberalno-demokratska partija i u koaliciji sa strankom Komeito i samostalno ima većinu u oba doma parlamenta čini se vrlo mogućim da bi takav predlog vlade mogao da bude odobren u zakonodavnom telu uprkos dosadašnjem opštem miroljubivom, pacifističkom stavu građanstva.  

Promena zvaničnog tumačenja ustava države, široko poznatog pod nazivom "ustav mira", po kojem bi zemlja trebalo da se uzdrži od prodaje naoružanja zemljama koje su u sukobu i donošenje zakonske regulative koja bi podržala takav izvoz predstavljali bi istorijsko odstupanje japanske države od pacifičke politike koju je vodila nakon Drugog svetskog rata.

Predlog premijera poslanicima parlamenta da razmotre izvoz japanskog naoružanja zemljama koje trpe agresiju bitan je ne samo u smislu solidarisanja sa najvećim vojnopolitičkim saveznikom SAD i NATO-om po ukrajinskom pitanju, već i u pogledu zajedničkog delovanja sa Vašingtonom u odnosu na Tajvan.

Naime, ako vlada zvanično formuliše i parlamentarci usvoje taj predlog, to bi ne samo otvorilo vrata da se japanska municija i oružje nađu u rukama ukrajinskih vojnika u njihovom konfliktu s Rusijom, već bi, što je za Tokio bezbednosno i politički mnogo važnije, i utabalo stazu za eventualne buduće isporuke japanskog naoružanja Tajvanu ako na tom ostrvu u zapadnom Pacifiku dođe do vojnog sukoba.

(RTS)

BONUS VIDEO:

OVAKO RUSI NAVODE DRONOVE KAMIKAZE NA NEPRIJATELjSKE POLOŽAJE: Novi snimak MO Rusije iz borbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)