PAPA ŽELI DA IDE U KIJEV: "Ali pod jednim uslovom - da odem i u Moskvu"

Novosti onlajn

11. 03. 2023. u 19:54

PAPA Franja je izjavio da je spreman da poseti Kijev ali za to postoji jedan uslov.

ПАПА ЖЕЛИ ДА ИДЕ У КИЈЕВ: Али под једним условом - да одем и у Москву

Papa Franja , Foto AP

- Spreman sam da idem u Kijev. Želim da idem u Kijev. Ali pod uslovom da odem i u Moskvu. Ili ću ići u oba grada ili ni u jedan - rekao je papa u intervjuu za list „Nasion“.

On je izrazio nadu da će to biti moguće realizovati.

Papa je rekao i da Vatikan preduzima određene diplomatske korake po pitanju situacije u Ukrajini ali da se ne radi o nekakvom mirovnom planu.

- U ovom momentu Vatikan preduzima neke stvari diplomatskog karaktera da bi video može li se nešto postići... Ali, Vatikan nema mirovni plan. Postoji samo služenje u ime mira - naveo je on.

Papa kaže i da su mnogi lideri u svetu zabrinuti zbog situacije u Ukrajini.

- Na primer, premijer Indije Narendra Modi je veoma zabrinut. A Modi je smiren čovek koji može da pozove i jedne i druge na dijalog. To je primer. A tu su i drugi šefovi država. Sada se radi neoficijelno - otkriva papa.

On je dodao da ne zna da li je moguć susret predsednika Rusije i Ukrajine u Vatikanu ali nije isključio mogućnost da se tu sastanu predstavnici različitih država.

- Moguć je susret predstavnika država sveta... Postoji jedna izraelska grupa koja se time bavi, Vatikan se bavi - zaključio je papa Franja.

Predsednik Svetskog saveza staroveraca Leonid Sevastjanov rekao je krajem februara za Sputnjik da je papa Franja sastavio plan za rešenje situacije u Ukrajini u kome se poziva na pravičan inkluzivni mir.

Plan pape Franja sadrži teze o jednakoj odgovornosti za konflikt. Dugotrajan i pravičan mir, čiji je zalog inkluzivnost, uvažavanje kulture i jezika i saradnja sa svima, uključujući Rusiju, Ukrajinu i Evropu je cilj tog plana. Navodi se da su pregovori instrumenti za postizanje mira. Prioritet je očuvanje života i zdravlja ljudi, kao i to da treće strane ne učestvuju u oružanim konfliktima. U planu se predlaže da Vatikan bude teren za pregovore.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

TO MOGU SAMO ŽENE: Vidite kako su sestrice štitile inkubatore dok je zemljotres razarao Tursku


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)