NOVI KORAK U SARADNJI RUSIJE I IRANA: Teheran od Mosvke kupuje avione Su-35

Novosti online

11. 03. 2023. u 16:18

IRAN je postigao dogovor o kupovini naprednih borbenih aviona Su-35 od Rusije, objavili su u subotu iranski državni mediji. Time se proširuju odnosi u okvoru kojih se dronovi iranske proizvodnje koriste u ratu Rusije protiv Ukrajine.

НОВИ КОРАК У САРАДЊИ РУСИЈЕ И ИРАНА: Техеран од Мосвке купује авионе Су-35

Foto: Jutjub printskrin/TV Zvezda

 - Lovacki avioni Suhoj-35 su tehnički prihvatljivi za Iran i Iran je finalizirao ugovor o njihovoj kupovini - saopštila je iranska misija pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, prenosi IRIB.

Izveštaj agencije nije sadržao nikakvu rusku potvrdu dogovora, a detalji nisu otkriveni. Misija je saopštila da se Iran takođe raspitivao o kupovini vojnih aviona od nekoliko drugih, neimenovanih zemalja, preneo je IRIB.

Ruski predsednik Vladimir Putin susreo se sa iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem u Teheranu prošlog jula, naglašavajući bliže veze suočene sa pritiskom Zapada zbog rata u Ukrajini. 

Iran je priznao da je slao dronove Rusiji, ali kaže da su poslani pre invazije Moskve na Ukrajinu prošle godine. Moskva poriče da njene snage koriste dronove iranske proizvodnje u Ukrajini, iako su mnogi tamo oboreni i pronađeni.

Iranske vazduhoplovne snage imaju samo nekoliko desetina udarnih aviona: ruske avione, kao i zastarele američke modele nabavljene pre iranske revolucije 1979.

Iran je 2018. rekao da je započeo proizvodnju lokalno dizajniranog lovca Kovsar za upotrebu u svom vazduhoplovstvu. Neki vojni stručnjaci veruju da je avion kopija F-5 koji je prvi put proizveden u Sjedinjenim Državama 1960-ih.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)