DEMONSTRANTI U GRUZIJI: Traže ostavku vlade i nove izbore

Tanjug

09. 03. 2023. u 23:45

DEMONSTRANTI okupljeni u centru Tbilisija zatražili su danas ostavku vlade i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

ДЕМОНСТРАНТИ У ГРУЗИЈИ: Tраже оставку владе и нове изборе

Foto Tanjug/AP

Kako navodi novinska agencija RIA, to je izjavio jedan od aktivista tokom govora na mitingu.

-Biramo evropsku budućnost, a ovo rukovodstvo skreće sa evropskog puta. Potrebni su vanredni parlamentarni izbori i ostavka vlade, rekao je aktivista.

Iako su gruzijske vlasti odlučile da povuku zakon o "stranim agentima" trg ispred zgrade parlamenta te zemlje i dalje je ispunjen demonstrantima koji proslavlljaju tu odluku.

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice Tbilisija ove sedmice nakon što su poslanici usvojili prvo čitanje gruzijske verzije zakona o "stranim agentima".

Zakonom je bilo predviđeno da organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva budu registrovane kao "strani agenti" i podvrgnute nadzoru gruzijskog Ministarstva pravde.

Inicijatori predloga zakona tvrde da je reč o mekšoj verziji američkog zakona, dok opozicija tvrdi da predlog zakona nema nikakve veze sa američkim zakonom i da je analogan zakonu koji je na snazi u Rusiji.

Prema gruzijskoj verziji, strani agent je definisan kao pravno lice, dok se američka verzija odnosi i na pravna i na fizička lica i predviđa krivičnu odgovornost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna