UKRAJINA ĆE IZGUBITI: Analitičar tvrdi - Zatvorio se prozor koji je omogućavao nagodbu

P. Z. S. /asiatimes.com

07. 03. 2023. u 21:02

INTERNETOM kruži ideja da će trenutni sukob u Ukrajini ostati statičan rat iscrpljivanja koji će iskrvariti rusku vojsku. Pa šta ako desetkuje ukrajinsko društvo i iskoreni većinu njenog stanovništva?

УКРАЈИНА ЋЕ ИЗГУБИТИ: Аналитичар тврди - Затворио се прозор који је омогућавао нагодбу

Foto Tanjug/AP

Barem će se strašna ruska ratna mašina zaustaviti na poljima ubijanja Ukrajine.

Oni koji veruju u ovu priču žive u fantaziji, tvrdi Brandon J. Weichert, analitičar Asia Times-a.

Činjenica je da je ukrajinska vojska iscrpljena, zapadni lanci snabdevanja su zategnuti, a NATO zalihe kritičnog oružja i municije su iscrpljene. Rat, dakle, prelazi u sukob u kome će ruska strana imati nekoliko kritičnih prednosti.

Za one koji imaju utisak da će rat na iscrpljivanje dovesti do dogovora: Malo sutra!

Moskva je sada potpuno ušla u ovaj sukob. Prozor (period) mogućnosti da se dobije nagodba je zatvoren. Osim ako Rusija uskoro ne izgubi značajno (što izgleda da joj ne preti opasnost, ako je bitka kod Bahmuta ikakva indikacija), samo brojčana superiornost Rusa nad strukturom ukrajinskih snaga obezbediće im pobedu koju su čekali.

Ishod ovog rata, poraz Ukrajine i njenih pristalica u NATO, bilo je moguće potpuno izbeć. Osećajući slabost Zapada – i činjenicu da su oni užasno preopterećeni – Rusi će upotrebiti sva sredstva da slome Ukrajinu i pokore je. Početak kraja se verovatno dešava upravo sada u Bahmutu, gradu na krajnjem istoku Ukrajine (najbliže ruskoj granici).

Foto Tanjug/AP

Ruske snage provele su mesece u opkoljavanju grada. Početkom februara, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je insistirao da će se njegova vojska boriti do kraja u Bahmutu.

Ipak, takve herojske deklaracije iz Kijeva su sigurno ostale bez sluha na terenu, jer sada kruže izveštaji da su ukrajinski branioci sve više napregnuti. Dalje, zvaničnici ukrajinskog ministarstva odbrane su u više navrata tokom poslednjih nekoliko nedelja govorili da će povući snage iz Bahmuta ako veruju da situacija postaje neodrživa.

Početkom marta, ruski plan da Ukrajinci u Bahmutu iskrvare, izgleda da funkcioniše. Dakle, Ukrajina će nužno povući svoje snage iz opkoljenog grada (koji je prema ukrajinskim zvaničnicima sravnjen sa zemljom nakon višemesečnih borbi).

Naravno, sam Bahmut je nebitan ni za jednu stranu. Ono što je važno u vezi sa istočnoukrajinskim gradom je da leži na putu do reke Dnjepar. Srce trgovine i transporta koje kuca, Dnjepar je glavna arterija Ukrajine.

To je i geostrateška tačka ulaska u Ukrajinu. Već nekoliko meseci vode se borbe između ukrajinskih i ruskih elemenata koji se bore za kontrolu nad ostrvima reke Dnjepar.

Ukrajinci do sada nisu uspeli da istisnu ruske snage u toj oblasti. Ako Bahmut bude pacifikovan, kao što se čini da će uskoro biti, uz odbacivanje oslabljenih ukrajinskih branilaca dalje sa istoka, prava zabrinutost na Zapadu mora biti za sudbina Dnjepra.

Ruska strategija iscrpljivanja funkcioniše i njihov krajnji cilj je, u najmanju ruku, da se zadrže za istočne delove Ukrajine na kojima se govori ruski, kao i za Krim na jugu.

Izbacivanje ukrajinskih snaga iz Bahmuta bi verovatno omogućilo Rusiji da krene prema Dnjepru i odseče region od ostatka Ukrajine. Ruska kontrola nad Dnjeprom bi takođe sprečila Ukrajince da pokrenu nepromišljeni napad na Krim.

Foto Tanjug/AP

Spora i bolna smrt ukrajinske države je nadomak. Bilo da se to dogodi za nekoliko meseci ili godinu dana, Rusi ne idu nikuda, i oni će se boriti u ovom ratu na isti način na koji su vodili svaki sukob u svojoj istoriji: sa puno ljudstva, brutalnosti i vremena.


UKRAJINSKA STRANA POVLAČENjA KOD BAHMUTA

Sada su neki na društvenim mrežama osudili moja predviđanja, govoreći mi da Bakhmut nikada nije bio tako strateški važan kao što je analitičar tvrdio. Ali ta tvrdnja ne prolazi test.

Na kraju krajeva, ako je to bilo tako nevažno, zašto bi Ukrajina uopšte trošila svoje ograničene resurse i osoblje koje drže grad onoliko dugo koliko je to činila?

Rečeno je da je cilj bio iskrvariti Rusiju. Sada kada je situacija u Bahmutu neodrživa za Ukrajince, oni pomeraju svoje branioce na novu odbrambenu liniju van grada, nadajući se da će Ruse uvući u novu mašinu za “mlevenje mesa”.

Ovo užasno zvuči kao fantastično razmišljanje koje je dominiralo na kraju Trećeg rajha u Firerovom bunkeru (ne, ne kažem da je ukrajinska stvar ista kao i kod Adolfa Hitlera), gde je nemačko rukovodstvo naredilo čitavim armijama, koje su postojale samo na kartama u bunkeru, da brane položaje.

Malo je nemačkih vojskovođa imalo srca da svom ludom diktatoru kaže istinu, da te jedinice nisu postojale, a stanje je bilo bezizlazno.

Foto Tanjug/AP

Oni koji se ne slažu sa mojim stavom o situaciji insistiraju na tome da ukrajinsko ispuštanje krvi iz ruskih snaga funkcioniše. Veruje se da su Rusi izgubili više od 3.000 vojnika samo u poslednja četiri dana borbi oko Bahmuta.

Pa ipak, ruske snage su i dalje zauzele grad i stalno napreduju ka centralnoj Ukrajini. U međuvremenu, Ukrajinci su izgubili brojne trupe koje će sve teže zameniti.

Rusi koji su poginuli u borbama, s druge strane, bili su „zločinci i vojni obveznici“ koje je Moskva može lako da zameni.

Čak i ako Ukrajinci mogu da ubiju više Rusa koji su slabije obučeni od njih, brojevi su brojevi – a veći broj Rusije u kombinaciji sa očiglednom privrženošću Vladimira Putina slamanju Ukrajine u ratu koji je započeo pre godinu dana jači je od bilo čega što NATO radi.


UKRAJINA NE MOŽE DA SE IZVUČE IZ OVOG HAOSA

Kao što je moj kolega Danijel Dejvis (pukovnik SAD) u publikaciji 1945. nedavno napisao o situaciji u Bahmutu:

-[Oružane snage Ukrajine] su odavno shvatile da će Bahmut biti gotovo nemoguće zadržati, i još u maju 2022. godine počele su da pripremaju nove linije odbrane u oblasti Slavjansk-Kramatorsk.

-Na osnovu gubitka Soledara u januaru i broja trupa koje je Rusija angažovala da zauzme Bahmut do početka februara, ukrajinski lideri su mogli da povuku svoje trupe na uredan način kako bi popunili nove položaje na liniji Slavjansk-Kramatorsk do početka do sredine februara.

Foto AP

A što se tiče slavnih, “svetih” tenkova koje je Zapad obećao Ukrajini uz veliku pompu, oni će poslati jedva jednu trećinu oklopa koji je ukrajinska vojska tražila. Od tog obećanog oklopa, jedva da će ijedan stići – barem za Amerikance, hvaljeni glavni borbeni tenk Abrams (MBT) je malo verovatno da će se pojaviti na bojnom polju još najmanje godinu dana.

S obzirom na gubitke koje su Ukrajinci pretrpeli u borbama na istoku – i verovatno će nastaviti da trpe dok rat traje – tenkovi neće imati nikakvu razliku za odbranu Ukrajine kada konačno stignu.


UKRAJINA JE UNIŠTILA SOPSTVENU VOJSKU

Prema oceni Danijela Dejvisa, gubici koje je ukrajinska vojska pretrpela u uzaludnom pokušaju da zadrži kontrolu nad Bahmutom doveli su do ozbiljnog smanjenja ofanzivnih sposobnosti Ukrajine za koje je malo verovatno da će uskoro obnoviti (ne bez uvođenja zapadnih snaga).

Komentator Asia Times Stiven Brajen je tačno ocenio da, pošto se ukrajinska pozicija u Bahmutu urušava pred ruskom ofanzivom, Kijev “planira” napad na Krim koji kontroliše Rusija. Čak i pri punom kapacitetu, Ukrajincima bi bilo teško da zauzmu ovaj region pod kontrolom Rusije. U sadašnjim uslovima, svaki pokušaj Ukrajine da napadne Krim rezultiraće totalnom katastrofom za Zapad.

Rusi sada imaju vreme na svojoj strani. Moskva ne mora da pregovara. Ukrajina se povlači i malo je verovatno da će njene snage uskoro moći da pokrenu efikasnu ofanzivu. Ako Ukrajinci sada krenu da udare na Krim, kao što se čini, njihov napad će propasti.

Čak i ako se dogodi čudo u toj potencijalnoj bici za Krim i ukrajinske snage ostvare značajan napredak, rizik od nuklearnih represalija od strane Rusije biće na vrhuncu svih vremena.

Foto Tanjug/AP

Rusko-ukrajinski rat ulazi u sledeću kritičnu fazu. To je period u kome Zapad mora ozbiljno da preispita svoju posvećenost, jer Rusi neće da se predaju ili napuste svoju misiju slamanja ukrajinske države. Iako je vlada Zelenskog mogla da bude spasena pre godinu dana, arogancija zapadnih lidera sprečila je da se sporazum ostvari.

Avaj, Zapad će izgubiti u Ukrajini. Samo treba da utvrdi koliko teško želi da izgubi. Nadajmo se da se trenutno dešavaju neka stvarna preispitivanja u Beloj kući i Briselu.

U suprotnom, mi zaista gledamo u mogući treći svetski rat koji će uključivati nuklearne bombe – a to je rat u kojem Sjedinjene Države neće moći da pobede a da se prvo ne unište, baš kao što su evropske velike sile učinile u Prvom svetskom ratu.

BONUS VIDEO - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri