UKRAJINSKI KOMANDANT - AKO PADNE BAHMUT: Pakao će se sručiti na druge gradove

P. Z. S. / ria.ru

07. 03. 2023. u 00:57

GRADOVI koji se nalaze u blizini Artjomovska u DNR (ukrajinski naziv Bahmut) mogu preuzeti najveći teret ako ukrajinske trupe napuste ovo naselje, rekao je Denis Jaroslavski, advokat i komandant Oružanih snaga Ukrajine.

УКРАЈИНСКИ КОМАНДАНТ - АКО ПАДНЕ БАХМУТ: Пакао ће се сручити на друге градове

Foto AP

U ponedeljak je glavnokomandujući ukrajinske vojske Valerij Zalužni pozvao na nastavak odbrane i dalje jačanje ukrajinskih pozicija u Artjomovsku.

Istovremeno, savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin je primetio da su Ukrajinci tokom odbrane Soledara i Artjomovska izgubili desetine hiljada ljudi, te da stoga nisu bili sposobni za kontraofanzivu ni na jednom delu linija kontakta.

-Ljudi treba da shvate da ako Bahmuta sada napuste Oružane snage Ukrajine, uprkos žrtvama koje smo podneli... mi ćemo ovaj pakao koji se tamo sada dešava preneti u druge gradove. Na primer, Časov Jar, Kramatorsk i druge. Nije realno da će oni (ruska vojska – prim. aut.) stati ako predamo Bahmut. Tamo moramo da zadržimo pakao u Bahmutu, rekao je Jaroslavski u eteru TV kanala Rada.

Vol strit džurnal (Wall Street Journal), pozivajući se na ukrajinske oficire, izvestio je 5. marta da je nekoliko najbolje obučenih ukrajinskih jedinica poraženo u oblasti Artemovsk poslednjih meseci.

Kasnije je nemački list Bild, pozivajući se na izvore, objavio da je situacija oko Artemovska izazvala nesuglasice između Zelenskog i Zalužnog, koji su pre nekoliko nedelja pozvali na razmišljanje o povlačenju iz ovog grada.

Istovremeno, u subotu su dvojica ukrajinskih bezbednosnih zvaničnika odmah izvestila da su njihove jedinice dobile naređenje da napuste Artjomovsk – reč je o komandantu sa pozivnim znakom „Mađar“ i bivšem generalnom tužiocu Ukrajine Juriju Lucenku, sada komandantu voda jurišnih dronova.

Ranije je član Komiteta Vrhovne rade Ukrajine za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove Sergej Rahmanin izjavio da je situacija u Artjomovsku kritična.

Artjomovsk se nalazi u delu DNR koji kontroliše Kijev tako daleko severno od velikog grada Horlivke i važno je transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske grupe trupa u Donbasu. Za naselje se vode žestoke borbe.

BONUS VIDEO - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)