MISTERIJA TROVANJA IRANKI U ŠKOLAMA: U 58 škola 1.000 učenica na meti šiitskih muslimana

I.S.

07. 03. 2023. u 07:00

STRADANjE devojaka u Iranu, posle tragične smrti Mahse Amini(22), koja je život izgubila jer "nije pravilno nosila islamsku maramu", nastavlja se masovnim trovanjem učenica u najmanje 58 škola, u osam provincija.

МИСТЕРИЈА ТРОВАЊА ИРАНКИ У ШКОЛАМА: У 58 школа 1.000 ученица на мети шиитских муслимана

Foto: AP Photo/Tviter/@LeahRemini

Do sada je zabeleženo oko 1.000 slučajeva trovanja, kako se sumnja, otrovnim gasom, piše Bi-Bi-Si. Na sreću, niko nije podlegao, a predsednik Irana Ibrahim Raisi okrivio je neprijatelje Teherana i najavio pokretanje istrage.

Zabrinuti roditelji protestovali su zbog, zasada, neobjašnjive bolesti, koja je pogađale na stotine učenica, a među otrovanima je bio poneki dečak, i nastavnik. Državni mediji spekulišu da iza ovih slučajeva trovanja, koji su počeli prošlog novembra u gradu Kom, svetom mestu šiitskih muslimana, stoje opozicione grupe u egzilu, ili strane sile.

Novinari iranskog lista "Etelat", među kojima i ugledna bivša poslanica Džamile Kadivar, citirali su navodnu poruku grupe "Fidajin velajat" ("Poklonici starateljstva") da "obrazovanje devojčica treba da bude zabranjeno". Oni su otvoreno pretili i da će trovati učenice širom Irana.

Stručnjak za hemijsko oružje Dan Kaszeta, saradnik Kraljevskog instituta ujedinjenih službi, kaže da ovi incidenti imaju sličnost sa nizom navodnih slučajeva trovanja u avganistanskim školama 2010-ih. Profesor Sajmon Vesli, psihijatar i epidemiolog na Kraljevskom koledžu u Londonu, smatra da je reč o "masovnoj sociogenoj bolesti", u kojoj se simptomi doživljavaju kao stvarni, ali su uzrokovani anksioznošću, a ne trovanjem. U okolnostima vladine represije protesta, profesor Vesli smatra da "uopšte nije iznenađujuće da se ovo dešava sada u iranskim školama".

Čini se da slučajevi "veoma podsećaju na izbijanje nedijagnostikovane bolesti na Kosovu 1990. i na okupiranoj Zapadnoj obali 1986. godine, jer nije pronađen biomedicinski uzrok, pa stručnjaci veruju da su rezultat masovne sociogene bolesti", poručuje profesor Vesli.

KAZNE ZA ŽENE

ŠEF iranskog pravosuđa Mohseni Ejei najavio je da će žene koje krše islamski kodeks oblačenja biti kaženjene. - Skidanje hidžaba je ekvivalentno pokazivanju neprijateljstva prema Islamskoj Republici i njenim vrednostima, koristićemo sva raspoloživa sredstva da se obračunamo sa ljudima koji sarađuju sa neprijateljem i čine ovaj greh koji šteti javnom redu - kazao je Ejei.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)