"DVE OBAVEZNE STVARI": Si Đinping poslao ključne poruke u vezi sa planovima Kine

Novosti online

06. 03. 2023. u 13:18

U GOVORU na zatvorenom sastanku Nacionalnog narodnog kongresa, Si je rekao da su veće oslanjanje na sebe i snage u oblasti nauke i tehnologije put ka izgradnji Kine u veliku modernu socijalističku zemlju.

ДВЕ ОБАВЕЗНЕ СТВАРИ: Си Ђинпинг послао кључне поруке у вези са плановима Кине

Foto: Profimedia/Vikipedija

Kina mora da ubrza razvoj nauke i tehnologije kako bi osigurala veće oslanjanje na sebe, rekao je predsednik Kine Si Đinping na godišnjem političkom sastanku.

U govoru na zatvorenom sastanku Nacionalnog narodnog kongresa (NPC), Si je rekao da su veće oslanjanje na sebe i snage u oblasti nauke i tehnologije put ka unapređenju visokokvalitetnog razvoja i izgradnji Kine u veliku modernu socijalističku zemlju.

 - Da bi otvorila nove oblasti i nove arene u razvoju, podstakla nove pokretače rasta i nove snage u suočavanju sa oštrom međunarodnom konkurencijom, Kina bi na kraju trebalo da se osloni na naučne i tehnološke inovacije - rekao je Si, objavio je "Gardijan".

Pozvao je na pojačanu saradnju kineske industrije, akademske zajednice i istraživačkih instituta kako bi se podržala originalna i pionirska istraživanja.

Godišnji politički sastanak kineskog parlamenta počeo je u nedelju i trajaće do sledeće nedelje. Sastanak, koji se održava istovremeno sa godišnjim okupljanjem savetodavnog tela Komunističke partije Kine (KPK), događaj poznat kao "dve sednice", uglavnom se održava iza zatvorenih vrata.

Do sada, događaj je dodao sve veće znakove da kinesko rukovodstvo daje prednost samoodrživosti.

Među zabrinutostima Kine su američka ograničenja za kineski pristup američkoj tehnologiji poluprovodnika i veštačke inteligencije, kao i strane sankcije ili ograničenja nekim kineskim kompanijama i zvaničnicima u vezi sa pitanjima Hong Konga i Sinđianga.

Zvanični državni mediji preneli su u ponedeljak, kako su analitičari rekli, potencijalni novi politički slogan, "dve obavezne stvari", navodeći proizvodnju i pouzdano snabdevanje žitom i hranom koje nije osetljivo na promene na međunarodnim tržištima.

Brojke u nacrtu budžeta koje su objavljene u nedelju zabeležile su povećanje od više od 13 odsto u finansiranju nacionalnog skladištenja žitarica i drugih osnovnih artikala.

Komentari Sija u ponedeljak bili su u skladu sa govorom u izveštaju o radu koji je prethodnog dana održao odlazeći premijer Li Kećang, koji je pozvao na poboljšanja u mobilizaciji resursa na nacionalnom nivou u sektoru.

Ministarstvo finansija takođe je najavilo skromna povećanja budžeta za tehnološki sektor i ubrzanje izgradnje teške tehnološke infrastrukture, uključujući veštačku inteligenciju, 5G i velike podatke.

Kineska tehnološka industrija bila je na meti široke vladine akcije poslednjih godina, pošto je KPK nastojala da obuzda sve nezavisniji sektor i ključne ličnosti kao što je osnivač Alibabe Džek Ma.

(RT)

BONUS VIDEO:

IZGOREO OBLAKODER U IZGRADNjI: Vatrogasci u Hong Kongu uspeli da se izbore sa vatrenom stihijom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!