ŠOLC KINI ZAPRETIO "POSLEDICAMA": "Moraćemo da budemo veoma, veoma oprezni"

Novosti online

06. 03. 2023. u 07:29

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc rekao je juče u intervjuu za Si-En-En da će Kina osetiti "posledice" ako pošalje oružje Rusiji.

ШОЛЦ КИНИ ЗАПРЕТИО ПОСЛЕДИЦАМА: Мораћемо да будемо веома, веома опрезни

Foto: Profimedia/Ilustracija

Međutim, nemački kancelar predviđa da će se Peking i dalje uzdržati od isporuke oružja ruskim snagama. Ovaj govor dolazi samo dva dana nakon što se Šolc sastao sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u Vašingtonu.

Američki zvaničnici su nedavno upozorili da bi Kina mogla početi da isporučuje Moskvi oružje i municiju. Šolc je uoči svog putovanja pozvao Kinu da se uzdrži od slanja oružja i umesto toga upotrebi svoj uticaj da izvrši pritisak na Rusiju da povuče svoje snage iz Ukrajine, preneo je Asošijeted pres.

Osvrnuo se i na pitanje da li bi slanje vojne pomoći Rusiji rezultiralo uvođenjem sankcija Kini.

- Mislim da bi bilo posledica, ali sada smo u fazi u kojoj jasno poručujemo da to ne bi trebalo da se desi i relativno sam optimista da ćemo u ovom slučaju biti uspešni sa našim zahtevom, ali mi... Moraćemo da gledamo i moraćemo da budemo veoma, veoma oprezni - rekao je Šolc.

On nije želeo da precizira kakve bi posledice izazvao takav potez Pekinga. Kina je najveći pojedinačni trgovinski partner Nemačke poslednjih godina.

BONUS VIDEO: OVAKO RUSI NAVODE DRONOVE KAMIKAZE NA NEPRIJATELjSKE POLOŽAJE - Novi snimak MO Rusije iz borbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)