RAT U UKRAJINI: Donbas samo što ne proključa; VSU ima 200.000 vojnika oko Bahmuta; Zelenski smenio načelnike SBU (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

06. 03. 2023. u 06:49 >> 03:02

RAT u Ukrajini ušao je u 376. dan. Ruske snage su potisnule ukrajinske jedinice u centar Bahmuta. Kijev izgubio najsposobnije jedinice.

РАТ У УКРАЈИНИ: Донбас само што не прокључа; ВСУ има 200.000 војника око Бахмута; Зеленски сменио начелнике СБУ (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug

 

Kijev traži kasetne bombe od SAD

Ukrajina je proširila zahtev za kontroverzne kasetne bombe iz Sjedinjenih Država kako bi uključila oružje koje želi da kanibalizuje za bacanje protivoklopnih bombi koje sadrži na ruske snage iz bespilotnih letelica, tvrde dva američka poslanika.

Kijev je pozvao članove Kongresa da izvrše pritisak na Belu kuću da odobri slanje oružja, ali nikako nije izvesno da će Bajdenova administracija to potpisati. Kasetna municija, koju je zabranilo više od 120 zemalja, obično ispušta veliki broj manjih bombi koje mogu da ubiju neselektivno na širokom području, preteći civilima.

Foto: Tviter KyleJGlen

 

Ukrajina traži MK-20, kasetnu bombu koja se isporučuje iz vazduha, kako bi oslobodila svoje pojedinačne eksplozive iz dronova, rekli su američki predstavnici Džejson Krou i Adam Smit, koji su članovi Odbora za oružane snage Predstavničkog doma. To je pored artiljerijskih kasetnih granata od 155 mm koje je Ukrajina već zatražila, rekli su oni.

Ukrajina se nada da će joj kasetna municija dati prednost u oštroj borbi protiv ruskih snaga u istočnoj Ukrajini.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinska vlada je javno rekla da želi američku kasetnu municiju. Peticija za MK-20 - takođe poznata kao CBU-100 (sadrži 88/240 manjih bombi u zavisnosti da li se ispaljuje iz topova ili baca iz aviona)- nije ranije prijavljivana.

Ukrajinska ambasada je uputila Rojters ministarstvu odbrane u Kijevu, koje nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.

Novobahmutovka gori: Noćne borbe (VIDEO)

„Veoma je blizu – malo dalje od puta koji se stalno granatira između Gorlovke, Jasinovate i Donjecka. To se vidi na mapi“, prenosi D. Rogozin.

Tokom naše ofanzive, Oružane snage Ukrajine na ovom području izgubile su svoje položaje i vratile se unazad, danas su krenule u noćni kontranapad, prebacujući dodatne snage.

 

 

VSU: Ako padne Bahmut....

Gradovi koji se nalaze u blizini Artemovska u DNR (ukrajinski naziv Bahmut) mogu preuzeti najveći teret ako ukrajinske trupe napuste ovo naselje, rekao je Denis Jaroslavski, advokat i komandant Oružanih snaga Ukrajine.

U ponedeljak je glavnokomandujući ukrajinske vojske Valerij Zalužni pozvao na nastavak odbrane i dalje jačanje ukrajinskih pozicija u Artemivsku. Istovremeno, savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin je primetio da su Ukrajinci tokom odbrane Soledara i Artemovska izgubili desetine hiljada ljudi, te da stoga nisu bili sposobni za kontraofanzivu ni na jednom delu linija kontakta.

Hronika ratnih operacija: Vri u Donbasu, Rusi nadiru u Bahmutu i kod Avdejevke, VSU sprema protivudar  (MAPA)


Pogranične teritorije Ruske Federacije

Ukrajinske formacije granatirale selo Belevica u Brjanskoj oblasti: oštećene su dve stambene zgrade.

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane takođe su presreli dve bespilotne letelice u okrugu Pogarski.


Oružane snage Ukrajine napale su objekte za snabdevanje električnom energijom u Homutovskom okrugu Kurske oblasti: selo Iskra je bez struje.

Ilustracija telegram rybar


U Belgorodskoj oblasti ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su tri rakete u Novom Oskolu: stambene zgrade i dalekovodi su oštećeni fragmentima granata. Povređen je jedan civil.

Ukrajinske formacije su pucale na pogranično selo Murom. Pogođeni su stambeni objekti, prodavnica prehrambenih proizvoda i gasovod.


Smer Starobeljsk

Situacija se nije bitno promenila: artiljerijski dueli i pozicione borbe se nastavljaju duž linije dodira.

Soledarski pravac

Ukrajinska komanda vrši delimičnu evakuaciju garnizona iz Bahmuta. Ruska artiljerija sprovodi ciljanu vatru na jedinice povučene iz grada.

VSU izvodi kontranapade na liniju Bogdanovka-Krasnoe i autoput Konstantinovka-Bahmut da bi sačuvao koridor u slučaju potpunog povlačenja trupa.

Nastavljaju se žestoke borbe u Bahmutu: jurišni odredi PMC „Vagner“ potpuno su očistili prostor fabrike za preradu mesa i otišli ​​na lokalni autodrom.

U isto vreme ruske trupe napreduju iz ulice Ščedraja sa juga u Zabahmutovku.

Na južnoj periferiji grada, „vagnerovci” su povećali zonu kontrole na ulicama Ščedraja i Karla Marksa, krećući se na sever ulicom nezavisnosti. Jugozapadno, ruske snage se bore na periferiji Krasnoje.

Foto Tanjug/AP


Donjecki pravac

U sektoru Torecka, ukrajinska komanda je rasporedila dodatne snage na područje ​​Torecka i Njujorka.

Na sektoru Avdejevke, neprijatelj se sprema za kontraofanzivu u pravcu Novobahmutovke.

Nastavljaju se sukobi u Marjinki: Ruski vojnici su uspeli da napreduju duž Kaštanove ulice i raščiste stambene zgrade iza škole broj 2.

Na jugu jedinice Oružanih snaga RF nastavile su juriš na položaje Oružanih snaga Ukrajine kod sela Pobeda. Nakon napredovanja ruskih trupa, neprijatelj je prebacio dodatnu opremu i uspeo da povrati kontrolu nad izgubljenim teritorijama.

Pripadnici Oružanih snaga RF napredovali su istočno od Pobede i severoistočno od Novomihajlovke, proširujući uporište za dalju ofanzivu.

Na sektoru Ugljedar komanda Oružanih snaga Ukrajine dovlači rezerve na liniju fronta i priprema se za kontranapad u rejonu dača jugoistočno od grada.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinske formacije nastavljaju da granatiraju naselja Donjecke aglomeracije: napadnuti su i stambeni i civilni objekti u Jasinovataji, Gorlovki i Donjecku. Najmanje tri osobe su povređene.


Južni front Hersonski pravac

Nastavljaju se artiljerijski dueli duž cele linije dodira: ruske trupe pogodile su koncentracije Oružanih snaga Ukrajine u Hersonu, Černobajevki i Antonovki.

Zauzvrat, neprijatelj je pucao na levu obalu Hersonske oblasti: oštećeni su civilni objekti u Novoj Kahovki, Gornostajevki i Kairu.

Foto Tanjug/AP

 

Vazdušna uzbuna u više delova Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Sumskoj, Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.


Bela kuća: Isporuka F-16 Ukrajini nije planirana

Sjedinjene Američke Države i dalje ne planiraju da isporučuju Ukrajini lovce F-16, bez obzira na dolazak ukrajinskih vojnih pilota, saopštila je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

-Predsednik se izjasnio povodom F-16, kao što znate. Ništa se nije promenilo u onome što je rekao predsednik. Za sada to nije planirano, rekla je predstavnica Bele kuće.

Prema navodima lokalnih medija, dvojica ukrajinska pilota borave u SAD radi procene sposobnosti da se obuče za korišćenje zapadne avijacione tehnike.

 

Foto: Jutjub/lazzaric92

Zelenski smenjuje bezbednjake

Vladimir Zelenski je u ponedeljak potpisao niz ukaza prema kojima je otpustio nekoliko službenika ukrajinske službe bezbednosti (SBU), a posebno zamenika šefa odeljenja Aleksandra Jakuševa.

 

Prigožin: VSU formira grupe za deblokadu Bahmuta

Prigožin kaće da sada ruski jurišni odredi blokiraju Bahmuta. Da bi ih sprečile, Oružane snage Ukrajine su stvorile nekoliko grupa. Kako je objasnio Prigožin, njihov cilj je da blokiraju same borce Vagner grupe.

Foto: Printskrin

Uništena kolona Oružanih snaga Ukrajine kod Bogdanovke (MAPA/FOTO)

Pre neki dan su se pojavili snimci konvoja vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine koji se našao pod vatrom, verovatno tokom evakuacije iz Bahmuta. Tim ruskih vojnih korespondenata je odredio lokaciju: ukrajinske formacije su se kretale seoskim putevima do Bogdanovke. Koordinate: 48.621344, 37.929139.

Moguće je da je snimak arhivski, a oprema je bila pod artiljerijskom vatrom tokom isporuke municije na liniju fronta, ali sa velikim stepenom verovatnoće ovo je trenutak povlačenja snaga iz Bahmuta.

Ilustracija telegram rybar

U uslovima potpune vatrene kontrole nad putevima do Konstantinovke i Časog Jara, jedini način za povlačenje trupa iz opkoljenog Bahmuta su nepripremljeni putevi između naselja.


Sada je zbog blatnjavih puteva izuzetno teško kretanje po takvim putevima. Na snimku se vidi nekoliko uništenih terenskih vozila, koje Oružane snage Ukrajine aktivno koriste za kretanje po baš tako neravnom terenu.

Donjecki smer: VSU planira kontranapad kod Avdejevke i Ugljedara (MAPA)

U sektoru Toreck, komanda Oružanih snaga Ukrajine prebacila je pojačanje na nekoliko oklopnih vozila na područje Torecka i Njujorka. Na položaje 24. brigade i 5. brigade u naselju Družbi je isporučeno 1.700 litara dizel goriva i 835 litara benzina.

Na sektoru Avdejevke, jurišne jedinice 110. brigade na deset oklopnih vozila planiraju da u naredna 24 sata krenu u kontraofanzivu u pravcu Novobahmutovke kako bi povratile kontrolu nad izgubljenim položajima.

Ilustracija telegram rybar

U Avdejevki, Severnom i Pervomajskom izvršena je rotacija ljudstva 59. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine. Sada se u sastavu 59. brigade formiraju dva nova motorizovana pješadijska bataljona, od kojih je jedan 21. ompb.

Jedinice Oružanih snaga Rusije postigle su određeni napredak u oblasti bare između Vodjanog i Pervomajskog, neznatno poboljšavši svoju taktičku poziciju. Pored toga, borbe se vode u brdima severno od Vodjanja.

U Marjinki su se borci Oružanih snaga RF učvrstili u Kaštanovoj ulici iza avenije Družbi. Pozicione borbe se nastavljaju u drugim kvartovima grada.

Na jugu su ruske jedinice pokušale da upadnu u selo Pobeda, ali su Oružane snage Ukrajine uspele da odbiju napad. Istovremeno, duž linije dodira od Pobede do Novomihajlovke, Oružane snage RF su povećale zonu kontrole.

Foto Tanjug/AP

Pojačanja Oružanih snaga Ukrajinesu raspoređena u sektoru Ugljedara. Osim toga, očekuje se dolazak 1. predsedničke brigade Nacionalne garde Ukrajine sa zaporoškog pravca.

Oružane snage Ukrajine planiraju da sprovedu kontraofanzivu u zoni dača jugoistočno od grada.

Nove kamere visoke rezolucije sa termovizijskim uređajima postavljene su na teritoriji rudnika Južno-Donbas u blizini ventilacionih šahtova.

 

Kijev sprema nove trupe za deblokadu Bahmuta

Šef PMC „Vagner” E.Prigožin rekao je da su Oružane snage Ukrajine stvorile nekoliko grupa za deblokadu Bahmuta.

Jedna grupa se okuplja u Slavjansku (67. brigada), druga u Seversku (81. i 66. brigada), treća u Časovom Jaru i četvrta u Konstantinovki.

Foto Tanjug/AP

Prigožin je napomenuo da jedinice moraju imati redovne zalihe municije i podršku jedinica Oružanih snaga RF da bi pružile otpor jedinicama koje napreduju.

 

Teroristički napad na Severni tok

Teroristički napadi na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ neće se istraživati u okviru „Međunarodnog centra za istraživanje zločina agresije protiv Ukrajine“ koji se osniva u Hagu, izjavio je predstavnik Evropske komisije Kristijan Vigand.

Foto AP

-Kako smo u više navrata rekli, što se tiče gasovoda, istragu treba da vode nacionalne vlasti, rekao je Vigand.


Grosi: Dogovor oko Zaporoške nuklearke je moguć

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi izjavio je da pregovori o Zaporoškoj nuklearnoj elektrani nisu u ćorsokaku i da je uveren da strane mogu da se dogovore.

-Ne vidim da su ti pregovori zapali u ćorsokak ili da su već mrtvi. Znam koliko je teško postići kompromis. Ali šta će biti ako direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju digne ruke i kaže da više ništa ne može da se učini. Naravno, možemo postići sporazum i uveren sam da ćemo uspeti to da učinimo, rekao je Grosi za Si-En-En.

Prema njegovim rečima, situacija oko nuklearke je i dalje ozbiljna, zbog čega je njegova dužnost da nastavi svoj posao.

Foto: Arhiva

Ranije je ministar energetike Ukrajine Herman Galuščenko izjavio da situacija u vezi sa stvaranjem zone bezbednosti oko Zaporoške nukelarke deluje kao da je zapala u ćorsokak.

 

 

Ukrajinci grade utvrđenja na granici s Belorusijom?

Ukrajinska vojska zajedno sa dobrovoljcima nastavlja da jača utvrđenja na granici sa Belorusijom, u Volinskoj oblasti počeli su da grade zemunice i kopaju rovove, javila je televizija „Rada“.

U jačanju utvrđenja učestvuju i meštani koji kopaju duboke rovove i učvršćuju ih drvetom. Poteškoće predstavljaju noćni mrazevi, jer se tada radovi usporavaju.

- Ovo je pravac – granica sa Belorusijom. Čekamo ofanzivu - objasnio je jedan stanovnik oblasti.

Kako navode lokalne vlasti, u nabavci građevinskog materijala i opreme pomažu preduzetnici, jer nema dovoljno budžetskih sredstava. Kako prenosi televizija, sada je na ovom delu granice sa Belorusijom izgrađeno 300 metara utvrđenja, koje će ubuduće biti maskirano, a planira se i izgradnja uporišta i kontrolnog punkta.

Ukrajinska komanda odbila da povuče jedinice iz Artjomovska

Ukrajinska vojna komanda odbila je da povuče svoje jedinice iz Artjomovska (ukrajinski naziv Bahmut).

Kako je saopšteno iz kabineta Vladimira Zelenskog, takva odluka doneta je nakon sastanka vrhovne komande. Sastanku su, između ostalog, prisustvovali i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni i komandant grupe "Hortica" Aleksandar Sirski.

- Glasali su za nastavak odbrambene operacije i dalje jačanje pozicija u Bahmutu - navodi se u saopštenju.

Oboreni ukrajinski Su-27, MiG-29 i Mi-8

Kotao koji je formiran u Artjomovsku (Bahmutu), sličan je onom u kojem se ukrajinska vojska nalazila u Debaljcevu 2015. godine, saopštio je savetnik lidera DNR Jan Gagin televiziji "Rusija 1".

Kako je istakao, u gradu se nalazi još oko 10.000 ukrajinskih vojnika. Neke jedinice su se već povukle. Jedan broj napušta grad putem koji ruska artiljerija drži pod vatrom.

U februaru 2015. godini najžešće borbe ukrajinske vojske i narodne milicije republika Donbasa vođene su u gradu Debaljcevu. Tada se oko 5.000 ukrajinskih vojnika našlo u okruženju.

Oko 10.000 ukrajinskih vojnika nalazi se u opkoljenom Bahmutu

Oko 10.000 ukrajinskih vojnika nalazi se u Bahmutu, koji se nalazi u operativnom okruženju, saopštili su u DNR.

Ranije je osnivač grupe "Vagner" Evgenije Prigožin rekao da su njegovi borci praktično opkolili grad.

 

FSB: Sprečen atentat ukrajinskih službi na ruskog milijardera

Atentat na javnu ličnost, na predsednika upravnog odbora Cargrad grupe Konstantina Malofejeva, je sprečen - navodi se u saopštenju FSB-a.

Šojgu posetio Marijupolju

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu posetio je grad Marijupolj na istoku Ukrajine, koji je pod kontrolom ruskih snaga, saopštilo je to ministarstvo, prenosi Rojters.

Ministarstvo u saopštenju navodi da je Šojgu, prilikom posete, proverio i kako napreduju radovi na obnovi nfrastrukture Donbasa, uključujući taj grad.

Sirene za vazdušnu opasnost širom zemlje

Širom Ukrajine oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost, javlja Gardijan. 

Sirene su se prvo čule u više ukrajinskih oblasti, uključujući Nikolajev, Dnjepar, Zaporožje, Odesu, Herson, kao i u Lavovu. 

Ruski artiljerci napali lokaciju Oružanih snaga Ukrajine u Hersonu

Ruski artiljerci napali su lokaciju ukrajinskih trupa u okrugu Antonovka u Hersonu, ubivši 14 vojnika, prenose RIA Novosti.

 - Artiljerijski udar na tačku razmeštaja jedne od jedinica Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Antonovke, usled čega su gubici neprijatelja iznosili 6 vozila, 14 poginulih vojnika Oružanih snaga Ukrajina, 16 ranjenih - rekao je izvor, prenose RIA Novosti.

 

Kijev izgubio najsposobnije jedinice u Artjomovsku, sprema se povlačenje

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i glavnokomandujući Oružanih snaga Valerij Zalužni ne slažu se oko situacije u Artjomovsku, piše portal T-Onlajn, pozivajući se na list Bild.

Prema nekoliko izvora Bilda u ukrajinskom rukovodstvu, Zalužni je, iz taktičkih razloga, pre nekoliko nedelja savetovao Zelenskog da razmisli o povlačenju iz Artjomovska.

Međutim, političko rukovodstvo je smatralo da se grad mora držati.

 

Zbog nekvalitetne municije detonirala celokupna municija instalacije BM-21 Grad

 - U rejonu naselja Časov Jar pod kontrolom Kijeva u pravcu Artemivsk, zbog nekvalitetne municije detonirala je celokupna municija instalacije BM-21 Grad - rekao je vojni stručnjak, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko, prenose RIA Novosti.

 - Tokom bojevog gađanja, jedna od granata se zaglavila u vodiču, a zatim je detonirala. Počela je lančana reakcija, a preostale rakete su počele nasumično da se razbacuju po ukrajinskim pozicijama - rekao je stručnjak, pozivajući se na sopstvene izvore.

Prema njegovim rečima, usled detonacije, instalacija je potpuno uništena, dva vojnika su poginula, a osam ima povrede različite težine.

 Ranije je u ovoj oblasti zabeležena isporuka MLRS BM-21 „Grad“ sa stranim oznakama.

 

Ruska ofanziva u Bahmutu

-Rusi nastavljaju da istiskuju Oružane snage Ukrajine sa Zabahmutke. Napadi se nastavljaju sa ciljem napredovanja na Bogdanovku, Orehovo-Vasiljevku i Dubovo-Vasiljevku - prenose RIA Novosti.

Na severu Bahmuta, u Dubovo-Vasiljevki, vagnerovci su napredovali na istočnim prilazima naselju.

Jug je pod kontrolom, prijavljeni su pokušaji kontranapada Oružanih snaga.

Istočno od Ivanovskog, Oružane snage Ukrajine takođe pokušavaju da izvrše kontranapad kako bi odgurnule PMC od auto-puta T0504, ali još nema značajnijih rezultata.

Izveštaj Ministarstva odbrane Ruske Federacije

Tokom napada grupe trupa „Jug“, avijacije i artiljerije, uništeno je preko 210 militanata, borbenih vozila pešadije, 4 borbena oklopna vozila, 7 vozila, američka haubica M777, američki M109 „paladin“ samohodni topovi, samohodni topovi gvozdik, „lale“, MLRS „Smerč“ i haubice D-30.

U oblasti Tonenkoe i Avdijevka DNR, uništena su skladišta municije 53. i 110. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

 

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata

BONUS VIDEO:

PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije