PRVA DAMA VERUJE U BAJDENOV OŠTAR UM: Usprotivila se testu mentalnih sposobnosti za političke kandidate starije od 75 godina

Đ.G.

05. 03. 2023. u 19:35

PRVA dama SAD Džil Bajden odbacila je zabrinutost zbog mentalne oštrine svog supruga nakon što je republikanska predsednička nada Niki Hejli pozvala na obavezne testove mentalne sposobnosti za političke kandidate starije od 75 godina.

ПРВА ДАМА ВЕРУЈЕ У БАЈДЕНОВ ОШТАР УМ: Успротивила се тесту менталних способности за политичке кандидате старије од 75 година

Foto: Jutjub/The Drew Barrymore Show

„Smešno“, rekla je ona za CNN u intervjuu koji će biti emitovan u ponedeljak. Ona je navela rigorozni raspored putovanja Džoa Bajdena kao dokaz njegove blistavosti, pominjući njegovu nedavnu iznenadnu posetu Kijevu.

- Koliko bi tridesetogodišnjaka moglo otputovati u Poljsku, ući u voz? - upitala je retorički. „Idite još devet sati, idite u Ukrajinu, sastanite se sa predsednikom Zelenskim? Dakle, pogledajte čoveka - dodala je o svom suprugu, koji ima 80 godina. „Pogledajte šta radi. Pogledajte šta on nastavlja da radi svaki dan.”

Upitana da li veruje da će njen muž ikada polagati takav test mentalnih sposobnosti, Džil Bajden je odgovorila: „Nikada ne bismo ni razgovarali o nečemu takvom.

Komentari prve dame usledili su nakon što je Hejli (51) ranije ovog meseca rekla da SAD moraju da „pređu preko ustajalih ideja i izbledelih imena iz prošlosti“ uoči predsedničkih izbora 2024. Njen stav je viđen ne samo kao salva protiv Bajdenove administracije, već i protiv Donalda Trampa, koji će u vreme sledećih izbora imati 78 godina.

Ukoliko bi se trka ponovo vodila između Bajdena i Trampa, pobednik bi bio najstariji kandidat koji je ikada bio izabran za Belu kuću.

Senator Vermonta Berni Sanders, koji ima 81 godinu, takođe se odbio protiv Hejlinog predloga, rekavši za CBS Njuz prošlog meseca da su takvi predlozi „stari”. 

- Mi se borimo protiv rasizma. Borimo se protiv seksizma. Borimo se protiv homofobije. Mislim da bi takođe trebalo da se borimo protiv starenja - rekao je Sanders. „Verujte mi, pogledajte ljude i recite: 'Znate, ova osoba je kompetentna. Ova osoba je nesposobna.' Ima mnogo četrdesetogodišnjaka koji nisu posebno kompetentni.” 

Bajden tek treba da potvrdi da li namerava da traži reizbor 2024. Ako bi dobio drugi mandat u Vašingtonu, na dan inauguracije bi imao 82 godine, preneo je RT.

BONUS VIDEO: IZGOREO OBLAKODER U IZGRADNjI - Vatrogasci u Hong Kongu uspeli da se izbore sa vatrenom stihijom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)