U ATINI SUZAVAC I MOLOTOVLJEVI KOKTELI: Micotakis najavio nezavisnu istragu

I.S.

06. 03. 2023. u 06:33

ŽESTOKI sukobi demonstranata i atinske policije, izbili su juče u grčkoj prestonici, tokom višednevnog protesta zbog železničke nesreće u Grčkoj u kojoj je poginulo najmanje 57 ljudi.

У АТИНИ СУЗАВАЦ И МОЛОТОВЉЕВИ КОКТЕЛИ: Мицотакис најавио независну истрагу

Foto: AP Photo/Yorgos Karahalis

Premijer Kirjaki Micotakis uputio je izvinjenje porodicama žrtava ove tragedije istakavši da to čini i lično i u ime svih onih koji su godinama vladali državom. "U Grčkoj 2023. godine nije moguće da se dva voza kreću u suprotnim smerovima na istoj pruzi i da niko to nije primetio, kazao je Micotakis.

Grčki premijer nazvao je sudar putničkog i teretnog voza "užasnom železničkom nesrećom bez presedana" i obećao sprovođenje potpune, nezavisne istrage i istakao da vlasti ne mogu, neće i ne smeju da se krijuu iza ljudske greške. Policija je prethodno uhapsila upravnika stanice u gradu Larisa, pošto je utvrđeno da je preusmerio prigradski voz u tom gradu na pogrešan kolosek, zbog čega se suočava se sa teškim optužbama za narušavanje bezbednosti u saobraćaju, za višestruko ubistvo iz nehata i za nanošenje telesnih povreda i preti mu od deset godina zatvora, do doživotne robije.

Prema optužnici, koja je podignuta protiv njega, propusti su ozbiljni, ne svode se samo na njegovu grešku što je voz uputio u pogrešnom smeru, već se navodi i da je mogao da vidi voz koji je pogrešno skrenuo i da ispravi svoju kobnu odluku, objavili su grčki mediji.

Protesti studenata i železničara u Grčkoj traju danima, a juče je u Atini došlo do sukoba policije i više hiljada demonstranata, koji su palili kante za smece i bacali Molotovljeve koktele. Policija je odgovorila ispaljivanjem suzavca i šok granata i u roku od nekoliko minuta potisnula demonstrante sa trga Sintagma u centru prestonice. U policijskim izveštajima se procenjuje da se na demonstracijama u glavnom gradu Grčke okupilo oko 12.000 ljudi.

U sudaru brzog putničkog voza, sa više od 350 putnika, sa teretnim vozom u blizini grada Larise u noći između utorka i srede, živote je izgubilo 57 ljudi, mahom studenata. To je najveća železnička nesreća poslednjih decenija u Grčkoj. Pre ove, crnu titulu imala je tragedija u južnom Peloponezu, 1968. godine, kad su poginule 34 osobe.

SPECIJALNI KOMITET

GRČKI premijer Kirijakos Micotakis, kazao je, izražavajući saučešće porodicama poginulih, da će zatražiti pomoć Evropske komisije i prijateljskih zemalja u pogledu znanja, da bi Grčka konačno nabavila moderne vozove. Predložiće, dodao je, svim stranama da bude formiran specijalni parlamentarni komitet koji će istražiti "bolnu istoriju grčkih železnica tokom poslednjih 20 godina".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina