ŠPANSKA POLICIJA PRIVELA GRUPU UKRAJINACA: Sumnjiče se da su pljačkali svoje bogate sunarodnike izbeglice

Đ.G.

05. 03. 2023. u 15:43

ŠPANSKI organi za sprovođenje zakona uhapsili su multinacionalnu bandu specijalizovanu za pljačku bogatih ukrajinskih izbeglica, saopštila je u petak civilna policija ove zemlje. Grupa, sastavljena uglavnom od ukrajinskih državljana, „bila se specijalizovala za ovu vrstu žrtava jer obično donose svu svoju ušteđevinu i dragocenosti“, navodi se u saopštenju vlasti.

ШПАНСКА ПОЛИЦИЈА ПРИВЕЛА ГРУПУ УКРАЈИНАЦА: Сумњиче се да су пљачкали своје богате сународнике избеглице

Foto: Shutterstock

Policija je uhapsila deset osumnjičenih, oduzevši od njih novac, dragocenosti i oružje. Taj kriminalni lanac došao je na radar organa za sprovođenje zakona prošlog leta nakon što su se pojavili prvi izveštaji o pljačkama domova ukrajinskih izbeglica na španskoj obali Sredozemnog mora u istočnim provincijama Alikante i Mursija.

Modus operandi grupe uključivao je pažljivo planiranje i proučavanje dnevnih rutina potencijalnih žrtava kako bi se osiguralo da niko nije bio kod kuće tokom racije. Osumnjičeni su zatim pomoću krakova i drugog alata provalili u kuće koje su obišli, "bez nanošenja štete i bez ostavljanja tragova", navela je policija. 

Jezgro bande činilo je sedam ukrajinskih državljana, od kojih su tri državljana Rusije, par i njihov odrasli sin pružali „logističku podršku“ pljačkašima, uključujući i vožnju same ekipe i stvari koje su ukradene tokom pljački. 

Sve u svemu, grupa je uspela da ukrade oko 1,25 miliona evra u gotovini i razne dragocenosti, poput nakita i elektronike, od sedam ukrajinskih porodica. Kolekcija poštanskih maraka, čija je vrednost procenjena na oko pola miliona evra, bila je najvredniji pojedinačni predmet, saopštila je policija. 

- Istraga ostaje otvorena i nisu isključena nova hapšenja i otkrivanje više žrtava - rekli su zvaničnici za sprovođenje zakona. Sedmoro osumnjičenih je određen istražni zatvor sa blokiranim bankovnim računima, navela je policija, ne precizirajući nacionalnost pritvorenika, preneo je RT.

BONUS VIDEO: IZGOREO OBLAKODER U IZGRADNjI - Vatrogasci u Hong Kongu uspeli da se izbore sa vatrenom stihijom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna