PLANIRALI DA POBEDE ERDOGANA, RASPALI SE PRED IZBORE: Velika opoziciona koalicija u problemu, nema dogovora oko zajedničkog kandidata

Novosti online

03. 03. 2023. u 18:07

KOALICIJA šest turskih opozicionih partija raspala se u petak zbog izbora zajedničkog kandidata koji će se kandidovati protiv odlazećeg predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na predsedničkim izborima 14. maja.

ПЛАНИРАЛИ ДА ПОБЕДЕ ЕРДОГАНА, РАСПАЛИ СЕ ПРЕД ИЗБОРЕ: Велика опозициона коалиција у проблему, нема договора око заједничког кандидата

Foto: Presidential Press Service via AP, Pool/EPA

Turski predsednik, koji je na vlasti poslednjih 20 godina i kandiduje se za treći mandat, najavio je u sredu da će se predsednički i parlamentarni izbori odvijati po planu, uprkos razornom zemljotresu 6. februara u kojem je poginulo više od 45.000 ljudi.

IYI (Dobra stranka, nacionalisti), druga po snazi opoziciona stranka u koaliciji, nije želela da prihvati kandidaturu Kemala Kiličdaroglua, predsednika Republikanske narodne partije (CHP, socijaldemokrate), najveće opozicione partije. Kiličdarogluova kandidatura trebalo bi da bude zvanično potvrđena u ponedeljak.

Osnivač i predsednica Dobre stranke Meral Akšener izrazila je u televizijskom obraćanju žaljenje zbog izbora Kiličdaroglua, ocenivši da je to rezultat "sitne računice" koja ne odgovara opštem interesu Turaka.

- Šestorica za stolom (narodni naziv opozicione koalicije) od juče više ne mogu da odražavaju volju naroda - rekla je jedina žena među liderima opozicije.

- Ova koalicija više nije platforma zdravog razuma, gde se može razgovarati o mogućim kandidatima, već je postala notarska kancelarija koja radi na potvrđivanju jednog kandidata - upozorila je ona. Ona je pozvala dva popularna gradonačelnika Istanbula i Ankare, Ekrema Imamoglua i Mansura Iavasa, članove CHP, da se kandiduju.

BONUS VIDEO: VATRA SA "ADMIRALA GORŠKOVA" - Ruska fregata ispaljuje projektile tokom vežbi u Indijskom okeanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)