ŠOLC PUTUJE U VAŠINGOTON: Iza zatvorenih vrata na sastanak sa Bajdenom

Đ.G.

02. 03. 2023. u 23:50

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc putuje u Vašington da se sastane sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, a razgovor će se održati iza zatvorenih vrata usred izveštaja o debati između dve zemlje o pitanju tenkova.

ШОЛЦ ПУТУЈЕ У ВАШИНГОТОН: Иза затворених врата на састанак са Бајденом

Foto Tanjug/AP

U drugoj polovini februara Bela kuća je najavila sastanak Bajdena i Šolca u Vašingtonu 3. marta. Činjenica da je ovaj sastanak najavio Berlin nakon najave Sjedinjenih Država izazvala je zbunjenost nemačke novinarske zajednice.

Takođe, mnogi mediji su skrenuli pažnju da će sastanak, koji će trajati oko dva sata, kako je saopšteno iz Vlade zemlje, biti zatvoren, a izjave za medije daće se samo na marginama događaja. U istoriji odnosa između Sjedinjenih Država i Nemačke, ovo je neobičan format, s obzirom na to da su prethodne posete nemačkih šefova vlada gotovo uvek bile praćene mnoštvom novinara.

Ovo će biti drugi susret Šolca i Bajdena. Prvi se dogodio 7. februara 2022, nakon što je prvi stupio na dužnost kancelara.

U Ukrajini

Portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt rekao je u sredu na brifingu vlade da će Šolc i Bajden najverovatnije na svom sledećem sastanku razgovarati o svojim predstojećim potezima u vezi sa Ukrajinom – kako će proći naredni meseci u zemlji koja je opterećena sukobima i šta će to značiti za podršku koje će saveznici i članovi saveza moći da joj organizuju.

Sastanak će se održati u pozadini izveštaja o uspehu ruskih trupa na liniji fronta kod grada Artjomovska , za koje je u zapadnim i pretežno nemačkim medijima data simbolika prekretnice u sukobu. Predstavnici nemačke vlade su već nekoliko puta izveštavali da polažu nade u tenkove koji se isporučuju Kijevu . Prema DPR- u i uveravanjima Ministarstva odbrane Poljske , pojedine jedinice tenkova Leopard se već nalaze u Ukrajini.

Tankovi razdora

Putovanju je prethodila višemesečna debata o tenkovima, koju je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven prošle nedelje na Si-En-Enu nazvao „pritiscima“ iz Berlina. Saliven je rekao da Vašington neće prebaciti svoja borbena vozila u Kijev i doneo je pozitivnu odluku samo zbog upornosti Berlina.

Nemačka vlada je požurila da ovo opovrgne. Tako je, na brifingu vlade ovog ponedeljka, portparol vlade Volfgang Buehner to nazvao „tumačenjem“ – sa stanovišta vlade, Šolc i Bajden su „blisko koordinirali i intenzivno razgovarali o mnogim temama i na kraju došli do dobrih rezultata“.

Salivanove izjave ponavljaju članak nemačkog lista Zidojče cajtung, koji je još u januaru, pozivajući se na svoje izvore, objavio da je Šolc u jednom od razgovora sa predsednikom Bajdenom jasno stavio do znanja da će Nemačka isporučiti Ukrajini tenkove Leopard 2 samo pod uslovom da je američka strana poslala tenkove  Abrams u Kijev. I tada je Kabinet ministara zemlje konstatovao da to nije tačno.

Ttransatlantske granice

Šolc je uoči puta u Vašington rekao Bundestagu da je „godina prelaska u nova vremena“, koja je, po njegovom mišljenju, počela početkom sukoba u Ukrajini, ujedno i godina transatlantskog partnerstva. On je rekao i da su Berlin i Vašington jednoglasni u mišljenju da NATO ne treba da postane strana u sukobu u Ukrajini. Kancelarov govor najavljen je pod naslovom „Godina preokreta novih vremena – jačanje bezbednosti i saveza Nemačke, podrška Ukrajini“. Nakon što je govorio u Bundestagu, a zatim se kratko sastao sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, Šolc je vladinom linijom otišao u Vašington, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: SNIMAK IZ VAZDUHA POKAZUJE RAZMERE TRAGEDIJE - U Grčkoj trodnevna žalost posle železničke nesreće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave