"MORAMO BITI SPREMNI NA NAJGORE": Ako Amerika ne bude testirala nuklearno oružje - neće ni Moskva

Novosti online

02. 03. 2023. u 16:07

RUSIJA neće početi testiranja nuklearnog oružja u slučaju da i SAD ne testiraju, ali moramo biti spremni na najgore, izjavio je na pres konferenciji zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

МОРАМО БИТИ СПРЕМНИ НА НАЈГОРЕ: Ако Америка не буде тестирала нуклеарно оружје - неће ни Москва

Foto: Profimedia/Printskrin

- Kao što je rekao predsednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju Federalnoj skupštini, mi onda moramo da sledimo njihov primer u slučaju da SAD odluče da obnove nuklearna testiranja. Ovde je ključna reč ‘ako’. Ako SAD ne počnu testiranja, mi, takođe, nećemo početi. Međutim, moramo da budemo spremni na najgore - naveo je on.

Podvukao je da u američkom sistemu postoje uticajni elementi koji, zaista, smatraju da Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja nije potreban.

- Potrebno je da predvidimo rizike razvoja situacije po našu nacionalnu bezbednost - zaključio je Rjabkov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 28. februara potpisao zakon o obustavljanju učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja.

Putin je 21. februara u obraćanju Federalnoj skupštini izjavio da Rusija obustavlja učešće u rusko-američkom sporazumu, naglasivši da zemlja ne istupa iz njega.

Predsednik Rusije je naglasio da pre nego što se obnovi diskusija o sporazumu, Moskva želi da shvati „na šta pretenduju zemlje kao što su Francuska i Velika Britanija“ i na koji način treba računati njihove nuklearne arsenale, „odnosno ukupni ofanzivni potencijal Severnoatlantske alijanse“.

Ruski predsednik je tokom obraćanja rekao da će Rusija sprovesti testiranje nuklearnog oružja ako to prvo učini Amerika. Putin je pozvao Ministarstvo odbrane i „Rosatom“ da se pripreme za sprovođenje takvih testova u slučaju da ga Amerika testira.

Rusija u svojoj savremenoj istoriji ni jednom nije testirala nuklearno oružja. Poslednja testiranja su bila tokom SSSR-a 24. februara 1990. godine na poligonu Nove Zemlje. SAD su poslednja nuklearna ispitivanja imale 23. septembra 1992. godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI T-90M DEJSTVUJU U DONBASU: Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati