MELJNIK PODVIKNUO ŠOLCU: Oštra prozivka za nemačkog kancelara

I. Stanojević

27. 02. 2023. u 17:11

IZ Kijeva stiže oštra prozivka nemačkog kancelara Olafa Šolca, uz koju je priložen zahtev da Berlin što pre pređe svoje "crvene linije", kad je slanje oružja u Ukajinu u pitanju. Kišu kritika "potpisuje" Andrej Meljnik, zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine, i bivši izaslanik ove zemlje u Nemačkoj.

МЕЉНИК ПОДВИКНУО  ШОЛЦУ:  Оштра прозивка за немачког канцелара

Foto: Profimedia/Ilustracija

On ističe da bi "Berlin trebalo Kijevu da isporuči borbene avione i ratne brodove", odnosno, da "preskoči crvene linije i pošalje sve raspoloživo naoružanje". Nedavno su, upravo zbog kontrarazloga nemački opozicioni političari nanovo prozivali Šolca, optužujući ga da je promenom vojne strategije ugrozio i nacionalnu i globalnu bezbednost. Za takve optužbe i argumente Meljnik ne haje, pa nastavlja da optužuje Berlin, koji je, inače, svoju spoljnu politiku već okrenuo za 180 stepeni kad je izvoz oružja u ratom zahvaćene zemlje u pitanju.

U razgovoru za nemačku novinsku agenciju DPA, Meljnik je, doduše, pohvalio Berlin što je doneo odluku da se "razbije epohalni tabu" i što je obećao podršku Kijevu već na početku sukoba sa Rusijom. Potom je ukrajinski diplomata, uz veliku dozu nezadovoljstva i sa sve neprikladnijim izrazima oštre kritike, poručio Šolcu da mu se obećanje pretvorilo u "cikcak kurs". Pri tome je, dodaje Meljnik, Berlin sam sebi postavljao brojne prepreke na putu vojne podrške Ukrajini.

- Prekretnica postoji, ali njena implementacija znatno zaostaje i više podseća na cikcak kurs sa mnogo zastoja, nego na strateško napredovanje - navodi Meljnik, priznajući da je na tom putu još uvek bilo previše "kočionih pločica", posebno u Socijaldemokratskoj partiji (SPD), iz čijih je redova kancelar. - Mi Ukrajinci, zato, pozivamo Šolca da pređe sve crvene linije koje je sam i povukao, pa da ukrajinskim oružanim snagama obezbedi sve raspoložive sisteme za odbranu od agresora.

Nove isporuke oružja za Kijev mogle bi da uključuju borbene avione, kao i ratne brodove i podmornice, "naručuje" Meljnik.

U video-poruci, nemački kancelar je podsetio da sveukupna nemačka pomoć Ukrajini, finansijska, humanitarna i vojna, dosad iznosi više od 14 milijardi evra.

- Nemačka će podržavati Ukrajinu snažno i onoliko dugo koliko bude potrebno - izjavio je Šolc povodom godišnjice napada Rusije na Ukrajinu, ali i dodao da će "nemačka vlada učiniti sve što može da obezbedi da ne dođe do eskalacije rata Rusije i NATO".

"UVREĐENA JETRENA KOBASICA"

UKRAJINSKI diplomata Andrej Meljnik više puta je bio na naslovnicama nemačkih listova zbog vređanja domaćih zvaničnika. Najdalje je otišao kad je Olafa Šolca nazvao "uvređenom jetrenom kobasicom", aludirajući na popularni specijalitet, zbog osporavanja negativnog pogleda Kijeva na nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju