MINIRALI SEVERNI TOK I PODELILI AMERIKU: Kakve će posledice za Zapad imati istraga

Novosti Onlajn

26. 02. 2023. u 16:59

OTKRIĆE američkog istraživačkog novinara Simura Herša da su SAD i Norveška odgovorne za teroristički napad na gasovode „Severni tok" i „Severni tok 2" važan je događaj koji će u budućnosti imati velike posledice.

МИНИРАЛИ СЕВЕРНИ ТОК И ПОДЕЛИЛИ АМЕРИКУ: Какве ће последице за Запад имати истрага

Foto AP

Ona pokazuje da u vrhu američke administracije postoje ozbiljne podele kada je reč o politici prema Evropi i ukrajinskoj krizi.

Herš, novinar svetske reputacije i dobitnik Pulicerove nagrade, o okolnostima pod kojima su dignuti u vazduh gasovodi Severnog toka govorio je i u direktnom programu televizije RT.

Prema Heršovim navodima, Bela kuća je odlučila da izvrši sabotažu na gasovodima isključivo iz političkih razloga, a cilj je bio sprečiti Nemačku i zapadnu Evropu da otvore gasovod u slučaju velikih hladnoća.

Duboke podele u američkoj politici

Suština operacije je, rekao je Herš novinaru RT-ija, učiniti da zapadna Evropa nastavi da podržava NATO i isporučuje oružje Ukrajini, „raspirujući ono što je očigledno proksi rat protiv Rusije koji se upravo vodi".

Prema rečima novinara i dugogodišnjeg dopisnika srpskih medija iz Velike Britanije, Siniše Ljepojevića, sama činjenica da je Herš uspeo da objavi svoja saznanja važna je sama po sebi - na Zapadu, kaže on, vlada velika kontrola medija i tako nešto nije lako objaviti.

Drugo, Herš ne piše nagađanja, tvrdi Ljepojević. Ništa nije izmislio - ima informacije iz samog vrha američke administracije i istovremeno ima podršku tog vrha da ih objavi.

- Herš je objavio činjenice koje je dobio iz samog vrha američke administracije. To znači da su podele unutar vrha američke administracije izuzetno ozbiljne i velike jer se jedan njen deo ozbiljno ne slaže politikom Bele kuće i dela Stejt departmenta i sada pokušava, kroz taj klasičan metod otkrića bez navođenja imena, ali data priznatom autoritetu kao što je Herš da se pokuša sprečiti dalje ludilo i kriminalizacija američke politike - objašnjava on.

 

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA - Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)