DRŽITE SE DALJE OD KINESKOG VAŽDUŠNOG PROSTORA! Naoružan sa 4 rakete vazduh-vazduh, kineski lovac J-11 presreo američki P-8 Posejdon

P. Z. S. /eurasiantimes.com

25. 02. 2023. u 22:32

PREMA više američkih medija, kineski borbeni avion J-11 sa četiri rakete vazduh-vazduh presreo je američki patrolni avion P-8 Posejdon iznad Južnog kineskog mora 24. februara.

ДРЖИТЕ СЕ ДАЉЕ ОД КИНЕСКОГ ВАЖДУШНОГ ПРОСТОРА! Наоружан са 4 ракете ваздух-ваздух, кинески ловац Ј-11 пресрео амерички П-8 Посејдон

Foto: Tanjug/Xinhua via AP


Incident se dogodio dok su novinari američkih medija bili u američkom avionu u misiji nadzora u Južnom kineskom moru. U izveštajima se navodi da je američki pomorski patrolni avion P-8 Posejdon bio u senci kineskih borbenih aviona J-11 duže od sat vremena.

Američka vojna letelica prvo je dobila upozorenje od kineske zemaljske stanice.

-Američki avioni, ovo je vazduhoplovstvo PLA. Približavate se kineskom vazdušnom prostoru. Držite se na bezbednoj udaljenosti ili ćete biti presretnuti, saopštila je kineska zemaljska stanica.

Ubrzo nakon toga, kineski borbeni avion J-11 se pozicionirao na jedva 500 stopa od leve strane američkog aviona kako bi ga presreo. Kineski borbeni avion bio je toliko blizu da su američki novinari mogli da vide crvenu zvezdu na repnim perajima J-11 i oružje koje je letelica nosila.

Nekoliko desetina milja severno od Paracelskih ostrva – za koja i Kina i Vijetnam tvrde da su njihovi – bilo je mesto gde su P-8 i kineski mlazni avion došli u kontakt. Kina je izgradila vojne instalacije na nekoliko ostrva.

Kao odgovor na kinesko upozorenje, posada P-8 je odgovorila da letelica radi u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

-Nema više približavanja, ili ćete platiti punu odgovornost, uzvratila je kineska zemaljska stanica.

Avioni američke mornarice obišli su ostrva i u putio se ka jugu dok je J-11 ostao blizu, a zatim se vratio preko Južnog kineskog mora dok je leteo iznad ostrva Spratli, još jedne sporne oblasti.

Posle više od sat vremena, kineski avion je počeo da se povlači dok je P-8 napuštao područje Paracelskih ostrva. Američke vlasti su saopštile da su susreti poput onog koji se dogodio u petak iznad Južnog kineskog mora sada skoro redovni i da postaju opasni.

Južno kinesko more se poslednjih godina pojavilo kao značajno potencijalno žarište.
U decembru 2022, Sjedinjene Države su otkrile da se kineski lovac približio američkom osmatračkom avionu iznad Južnog kineskog mora. Ali, Peking je naveo da se američki avion naglo okrenuo prema avionu.

AMERIČKI AVIONI LETELI SU BLIZU KINESKIH RATNIH BRODOVA

Kina je optužila SAD da špijuniraju, posebno leteći izviđačkim avionima, iznad Južnog kineskog mora. Na pomorsko područje bogato resursima, koje takođe služi kao glavna komercijalna ruta, praktično u potpunosti polaže pravo Kina.

Kina je izgradila vojne objekte na veštačkim ostrvima u vodama. Ovo ga suprotstavlja drugim regionalnim nacijama sa teritorijalnim pretenzijama i povećava zabrinutost SAD za trgovinske rute i regionalnu bezbednost.

Početkom ovog meseca, Filipini su saopštili da ga je kineski brod obalske straže u Južnom kineskom moru napao vojnim laserom.

Američki patrolni avioni skoro svakodnevno lete iznad Južnog kineskog mora kako bi osporavali kineske tvrdnje o dominaciji nad tim područjem i fotografisali utvrđenja ostrva koje je napravio čovek.

Tokom poslednjeg susreta, 24. februara, avion američke mornarice preleteo je blizu dva kineska razarača — jednog severno od Filipina, a drugog oko 38 nautičkih milja od istočne obale Tajvana, navodi The Wall Street Journal.

Si-En-En je izvestio da je avion američke mornarice P-8 leteo blizu Filipina kada je primetio ratni brod sa navođenim projektilima PLA mornarice i spustio se na oko 1.000 stopa da bi bolje pogledao, što je navelo PLA da izda dodatna upozorenja.

-Američki avioni. američki avioni. Ovo je kineski ratni brod 173. Približavate mi se na maloj visini. Koja je vaša namera, rekao je kineski razarač.

PLAN ratni brod Čangša, razarač tipa 052D, verovatno je opremljen sa nekoliko raketa zemlja-vazduh. Pilot američkog aviona uverio je kinesko plovilo da će održavati bezbednu udaljenost.

-Američki avioni. američki avioni. Ovo je kineski ratni brod 173. Vi ugrožavate moju bezbednost. Ugrožavate moju bezbednost, odgovorili su Kinezi.

Nakon izvođenja svojih operacija, američka letelica se vratila na Okinavu. Avion je jedan od sedam P-8 iz patrolne eskadrile 10, sa sedištem u Džeksonvilu, Florida, SAD. Letelica je trenutno na šestomesečnoj rotaciji u Japanu.

Američka vojska insistira na tome da američki brodovi i avioni često lete iznad područja u kojima im međunarodno pravo omogućava. S druge strane, Kina tvrdi da su eskalacije tenzija uzrokovane aktivnostima SAD u Južnom kineskom moru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a