SAD NEĆE SUKOB SA RUSIJOM: Blinken poručio Kijevu - Ne želimo eskalaciju sukoba velikih razmera u Ukrajini

P. Z. S. / ria.ru

23. 02. 2023. u 20:30

SAD ne žele eskalaciju sukoba velikih razmera u Ukrajini i uzimaju to u obzir prilikom planiranja pomoći Kijevu, rekao je državni sekretar Entoni Blinken.

САД НЕЋЕ СУКОБ СА РУСИЈОМ: Блинкен поручио Кијеву - Не желимо ескалацију сукоба великих размера у Украјини

Foto: AP Photo/Andrew Harnik, Pool/Shutterstock/Ilustracija


-Predsednik Bajden je od početka jasno stavio do znanja da je naša podrška Ukrajini fundamentalna i da ćemo biti uz njih koliko god bude potrebno. Ali takođe... ne želimo da radimo nešto što bi izazvalo širu eskalaciju. Dakle, predsednik treba da uzme u obzir oba ova faktora prilikom donošenja odluka, rekao je on u video intervjuu za Atlantik.

Blinken je dodao da se neke mere podrške Ukrajini, za koje se u početku smatralo da su ispunjene oštrom reakcijom Rusije, nisu ispostavile kao takve. Prema njegovim rečima, Rusija takođe nije zainteresovana za sukob sa NATO-om, štedi resurse za ovaj slučaj i tako sprečava eskalaciju u Ukrajini.

Sjedinjene Američke Države priznaju pravo Ukrajine da samostalno odlučuje kako da obnovi svoj teritorijalni integritet, vojnim ili diplomatskim putem, i spremne su da podrže svaki izbor koji napravi, rekao je državni sekretar Entoni Blinken.

-Svi delovi Ukrajine moraju da postanu jedinstvena celina. Ali to se može postići kako nastavkom neprijateljstava, tako i u određenoj fazi uključivanjem u pregovore o onome što preostaje. Sve to je na njima (Ukrajincima) da sami odluče, rekao je on u video intervjuu za Atlantik.

SAD, prema Blinkenu, svoj zadatak vide u tome da Ukrajini obezbede najčvršću moguću poziciju za pregovaračkim stolom.

-Zato maksimiziramo naše napore da pomognemo povratku teritorija koje su im oduzete od februara (2022.) ili 2014. godine, rekao je državni sekretar.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 30. septembra, po rezultatima referenduma u ​​DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblastima, sa njihovim šefovima potpisao sporazume o prijemu regiona u sastav Rusije. Zatim je 5. oktobra Putin potpisao savezne zakone o ratifikaciji prijema ovih regiona u sastav Ruske Federacije.

BONUS VIDEO - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)