"TO JE VELIKI PROBLEM ZA CIVILNO STANOVNIŠTVO": Američki kongresmen optužio Ukrajinu za upotrebu kasetne municije

Novosti online

23. 02. 2023. u 10:39

ČLAN Predstavničkog doma američkog Kongresa Džejson Krou optužio je ukrajinske Oružane snage da koriste kasetnu municiju protiv ruske vojske, piše list „Politiko“.

ТО ЈЕ ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ ЗА ЦИВИЛНО СТАНОВНИШТВО: Амерички конгресмен оптужио Украјину за употребу касетне муниције

Foto AP

- Ne slažem se sa tim što oni koriste te sisteme. Nema sumnje u to da upotreba tih sistema pruža trenutnu kratkoročnu korist na bojnom polju. Međutim, koeficijent municije koja nije eksplodirala je visok i moraće da se eliminiše, a takva municija na bojnom polju predstavlja veliki problem za civilno stanovništvo - rekao je Krou koji je služio u Avganistanu i Iraku.

Kako je ranije saopštila nemačka agencija „DPA“, pozivajući se na predstavnike niza zemalja NATO-a, Ukrajina je 2022. godine prvi put zatražila od SAD da isporuče zabranjene kasetne bombe i fosfornu municiju.

Prošle sedmice ministar za razvoj zajednice, teritorije i infrastrukture Ukrajine Aleksandar Kubrakov tokom obraćanja na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji zatražio je od zapadnih zemalja da isporuče Kijevu kasetne bombe i fosfornu municiju.

Krajem januara organizacija za zaštitu ljudskih prava „Hjuman rajts voč“ saopštila je da je ukrajinska vojska više puta koristila zabranjene mine.

Početkom godine je i ministar odbrane Estonije Hano Pevkur izjavio da Talin namerava da isporuči Kijevu kasetnu municiju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: GDE SE NAJČEŠĆE TRESE: Ovo su najtrusnija područja na planeti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)