PUTIN OPOZVAO DEKRET O SUVERENITETU MOLDAVIJE: Pridnjestrovlje menja rusku spoljnu politiku

I.S.

22. 02. 2023. u 20:43

RUSKI predsednik Vladimir Putin opozvao je dekret iz 2012. koji je delimično podržavao suverenitet Moldavije u rešavanju budućnosti Pridnjestrovlja, separatističkog regiona koji se graniči s Ukrajinom i u kome je Rusija stacionirala trupe. Dekret je oličenje je ruske spoljne politike od pre 11 godina, koja je podrazumevala bliže odnose s EU i SAD.

ПУТИН ОПОЗВАО ДЕКРЕТ О СУВЕРЕНИТЕТУ МОЛДАВИЈЕ: Придњестровље мења руску спољну политику

Foto: Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Njime se Rusija svojevremeno obavezala na traženje načina za rešavanje separatističkog pitanja "na temelju poštovanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i neutralnog statusa Moldavije u određivanju posebnog statusa Pridnjestrovlja". Ovaj region proglasio je nezavisnost 1990. godine, godinu dana pre raspada SSSR, zbog straha da će se Moldavija ujediniti s Rumunijom. Nakon kratkog rata Moldavije sa separatistima 1992, u proteklih 30 godina, nije bilo nasilja s ruskim "mirovnim snagama" još raspoređenim na maloj teritoriji, koji nema međunarodno priznanje.

Naredba kojom se poništava dokument iz 2012. objavljena je na sajtu Kremlja, uz obrazloženje da je odluka doneta da bi se "obezbedili nacionalni interesi Rusije u svetlu dubokih promenama u međunarodnim odnosima".

Moldavski predsednik zajedničke kontrolne komisije u bezbednosnoj zoni oko Pridnjestrovlja Aleksandru Flenčea, rekao je da otkazivanje ne znači da Putin napušta pojam moldavskog suvereniteta. "Ukaz je politički dokument koji sprovodi koncept spoljne politike Rusije. Moldavija i Rusija imaju osnovni politički sporazum koji predviđa uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta naših zemalja", rekao je Flenčea.

Kremlj je saopštio da su odnosi Rusije sa Moldavijom, čije je rukovodsto obećalo da će nastaviti sa nastojanjima da se pridruži EU, veoma napeti i optužio ovu zemlju da sprovodi antirusku politiku. MIP Moldavije "će pažljivo proučiti dokument". Smeštenu između Rumunije i Ukrajine, Moldaviju, jednu od najsiromašnijih država u Evropi, od 2020. predvodi predsednica Maja Sandu uz snažnu podršku SAD i EU. Američki predsednik Džozef Biden sastao se sa njom u Poljskoj i obećao dalju podršku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom