EVROPSKA UNIJA NE ODUSTAJE OD SVOJIH NAMERA: Razmatraće mogućnost osnivanja institucije protiv zaobilaženja sankcija Rusiji?

Tanjug

21. 02. 2023. u 11:18

HOLANDKSI ministar spoljnih poslova Vopke Hukstra predložio je da Evropska unija osnuje posebnu instituciju čija bi misija bila da spreči zaobilaženje sankcija koje Brisel uvodi protiv Rusije.

ЕВРОПСКА УНИЈА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД СВОЈИХ НАМЕРА: Разматраће могућност оснивања институције против заобилажења санкција Русији?

Foto: Profimedia

- Trenutno imamo premalo kapaciteta u EU da analiziramo, koordiniramo i promovišemo nove sankcije – zato bih želeo da uspostavimo štab za sankcije u Briselu, da one ne bi mogle da se zaobiđu - izjavio je Hukstra posle jučerašnjeg sastanka šefova evropskih diplomatija u Briselu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je prošle nedelje, predstavljajući predlog za 10. paket sankcija koje EU treba da usvoji narednih dana, izjavila da sada EU ima najteže sankcije svih vremena i da mora naći način da se one striktno primene.

- Pratićemo oligarhe koji pokušavaju da sakriju ili prodaju svoju imovinu kako bi izbegli sankcije. I zajedno sa državama članicama uspostavićemo pregled svih zamrznutih sredstava ruske centralne banke koja se nalaze u EU. Moramo da znamo gde se ona nalaze i koliko vrede. Ovo je ključno s obzirom na moguću upotrebu javnih ruskih sredstava za finansiranje obnove u Ukrajini - rekla je ona 15. februara.

Fon der Lajenova je najavila da EK "blisko sarađuje za državama članicama, operaterima i partnerskim zemljama u borbi protiv zaobilaženja", kao i da evropski specijalni izaslanik Dejvid O'Saliven polazi u obilazak trećih zemalja "kako bi osigurao striktno sprovođenje sankcija i sprečio zaobilaženje".

Komisija takođe ovih dana treba da organizuje "Forum koordinatora za sankcije, koji će okupiti naše međunarodne partnere i države članice, kako bismo ojačali napore za sprovođenje".

Prema rečima holandskog ministra, institucija protiv zaobilaženja sankcija bi bila "mesto gde bi države članice mogle da udruže informacije i resurse o efikasnosti i izbegavanju, gde činimo mnogo više u borbi protiv zaobilaženja", a novo telo za sankcije uspostavilo bi listu za nadzor sektora i trgovine sa visokim rizikom zaobilaženja.

Kompanije bi dobile obavezu da uključe klauzule o krajnjoj upotrebi u svoje ugovore kako njihovi proizvodi ne bi završili u ruskoj ratnoj mašini, kako je rekao Hukstra.

- EU mora da iskoristi punu snagu svoje kolektivne ekonomske snage i sistema krivičnog pravosuđa protiv onih koji pomažu u izbegavanju sankcija – imenovanjem, sramotom, sankcionisanjem i krivičnim gonjenjem - rekao je on.

Prema njemu, desetak zemalja članica EU je izrazilo svoju podršku - uključujući Nemačku, Francusku, Španiju i Italiju.

BONUS VIDEO: PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)