IAEA OTKRILA: Iran obogatio uranijum do 84 odsto

P. Z. S. / ria.ru

19. 02. 2023. u 22:41

MEĐUNARODNI posmatrači su prošle nedelje otkrili 84 odsto obogaćenog uranijuma u ​​Iranu, malo ispod nivoa potrebnog za pravljenje nuklearnog oružja, izvestio je Blumberg, pozivajući se na dvoje neimenovanih visokih diplomata.

ИАЕА ОТКРИЛА: Иран обогатио уранијум до 84 одсто

Pogoni na atome ne zagađuju životnu sredinu / Foto EPA


Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pokušava da otkrije kako je Iran skladištio uranijum obogaćen do 84 odsto čistoće, što je najviši nivo koji su inspektori u zemlji otkrili do sada.

Ističe se da je ova koncentracija samo 6% ispod nivoa potrebnog za stvaranje nuklearnog oružja. Iran je ranije rekao IAEA da njegove centrifuge mogu da obogate uranijum do 60%, navodi se u članku.

Pojašnjava se da inspektori treba da izvrše detaljnu analizu da li je ova koncentracija namerno postignuta. Prema pisanju publikacije, ovo je drugi put ovog meseca da su posmatrači otkrili "sumnjivu aktivnost u vezi sa bogaćenjem".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost