KADA LAKI TENKOVI AMX-10RC IDU KIJEVU: Francuski ministar odbrane obelodanio datum isporuke

P. Z. S. / ria.ru

19. 02. 2023. u 21:09

TENKOVI na točkovima AMX-10RC koje je Francuska poslala Ukrajini biće isporučeni krajem sledeće nedelje, rekao je ministar odbrane Sebastijan Lekornu u intervjuu za Parisien.

КАДА ЛАКИ ТЕНКОВИ AMX-10RC ИДУ КИЈЕВУ: Француски министар одбране обелоданио датум испоруке

Foto Tanjug/AP


-Obuka kadrova je skoro završena. Ovi tenkovi će biti isporučeni krajem sledeće nedelje", rekao je ministar.

On nije precizirao broj tenkova koji će biti isporučeni Kijevu. Istovremeno, ranije ove nedelje, Operacije snaga su, pozivajući se na izvore u vojsci, izvestile da će Kijev dobiti 14 oklopnih vozila.

Lekornu je takođe napomenuo da „ne isključuje“ da će Francuska, kao i Velika Britanija, početi da obučava ukrajinske pilote.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je ranije da ne isključuje mogućnost isporuke borbenih aviona Ukrajini, kao i tenkova Leklerk.

Printscreen/Youtube/Military Archive

Lekornu je napomenuo da „prebacivanje aviona u Ukrajinu uključuje veoma složena logistička i praktična pitanja“, ali je ponovio da za Pariz „nema tabua“ po pitanju mogućih isporuka borbenih aviona Ukrajini.

Pariz je Ukrajini već poslao šest vučenih haubica 155 mm TRF1 i dva sistema protivvazdušne odbrane Krotale. Takođe je saopšteno da je Ukrajina već dobila 18 artiljerijskih oruđa CAESAR iz Francuske. Ukrajini su poslati i MANPADS „Mistral“ i ATGM „Milan“, oko 60 oklopnih transportera i protivtenkovske mine HDP-2A2. Osim oružja, Francuska je Ukrajini isporučila uniforme, gorivo, čaure i patrone, komplete prve pomoći i suve obroke, zaštitu od zračenja, hemijsku i biološku zaštitu.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje takođe izvestilo o planovima Pariza da u Kijev pošalje dodatnih 12 haubica Cezar. Takođe, Italija i Francuska su se dogovorile da ovog proleća Kijevu isporuče sistem protivvazdušne odbrane koji su zajednički razvili Samp/T-Mamba.

BONUS VIDEO - VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)