ŠOLC U MARTU STIŽE U BELU KUĆU: Sastanak sa Bajdenom o izazovima koje postavlja Kina

Tanjug

16. 02. 2023. u 16:13

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc sastaće se 3. marta sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Vašingtonu, što će biti njegova prva poseta Beloj kući od početka ruske intervencije na Ukrajinu, najavila je danas portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

ШОЛЦ У МАРТУ СТИЖЕ У БЕЛУ КУЋУ: Састанак са Бајденом о изазовима које поставља Кина

Foto Tanjug/AP

- Poseta kancelara je prilika da se ponovo potvrde duboke prijateljske veze između SAD i našeg NATO saveznika Nemačke - rekla je Žan-Pjer.

Kako je navela, Bajden i Šolc sastaće se nedugo nakon prve godišnjice ruske intervencije na Ukrajinu, razgovaraće o naporima da se pomogne Kijevu, povećanjem troškova rata za Rusiju putem sankcija i kontrole izvoza, navodi Rojters.

- Oni će razgovarati i o saradnji na važnim regionalnim i globalnim bezbednosnim problemima, uključujući izazove koje postavlja Kina, kao i saradnji na području Indo-Pacifika - rekla je Žan-Pjer.

Očekuje se da će Šolc i Bajden razgovarati i o nesuglasicama koje su nastale između Nemačke i drugih evropskih zemalja s jedne i SAD sa druge strane, kada je reč o američkom Planu o smanjenju inflacije.

Šolc je prošle nedelje izjavio da želi da produbi ekonomske veze sa SAD, ali da bi Vašington trebalo da povuče pravila koja evropske kompanije stavlja u neravnopravan položaj na tržištu u poređenju sa, kako je naveo, Kanadom i Meksikom.

Rojters podseća da će se Šolc ove sedmice sastati sa potpredsednicom SAD Kamalom Heris na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

BONUS VIDEO: SPAŠEN POSLE SEDAM DANA - Ruski spasioci izvukli muškarca iz ruševina u Turskoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave