PENTAGON PRIZNAO BOLNU ČINJENICI: Više od 15.000 američkih vojnika se predoziralo drogom (VIDEO)

Đ.G.

16. 02. 2023. u 15:53

VIŠE od 15.000 pripadnika američke vojske predoziralo se zabranjenim drogama u poslednjih pet godina, a 332 od tih slučajeva su završila smrću, navodno je priznao Pentagon u odgovoru na pitanja iz Kongresa.

ПЕНТАГОН ПРИЗНАО БОЛНУ ЧИЊЕНИЦИ: Више од 15.000 америчких војника се предозирало дрогом (ВИДЕО)

Foto AP

Podaci su ove nedelje dati petorici američkih senatora, predvođenih demokratama iz Masačusetsa Edvardom Markijem i Elizabet Voren, izvestio je Roling stoun u sredu. Senatori su pisali ministru odbrane Lojdu Ostinu prošlog septembra, zahtevajući informacije o predoziranju u redovima, nakon što je magazin otkrio da je čak 30 američkih vojnika umrlo od predoziranja u Fort Bragu 2020. i 2021. godine. Baza u Severnoj Karolini je štab američkih specijalnih snaga, između ostalog.

- Gubitak jednog člana službe usled fatalnog predoziranja je jedan gubitak previše - rekao je Marki u sredu. „Sa stotinama fatalnih predoziranja prijavljenih u američkim vojnim bazama, broj žrtava raste. Možemo i moramo zaustaviti američku krizu predoziranja.”

Pentagon je saopštio da je fentanil uzrokovao više od polovine smrtnih slučajeva od predoziranja u vojsci. U stvari, smrtni slučajevi od sintetičkog opioida su se više nego udvostručili od 2017, prateći sličnu putanju sa opštom američkom krizom droga. Prema vladinim podacima , SAD su imale skoro 107.000 smrtnih slučajeva od predoziranja civila u 2021. godini, uključujući više od 71.000 povezanih sa fentanilom.

Smrtni slučajevi od predoziranja u vojsci su uporđeni sa smrtnim slučajevima kod civilnog stanovništva i na druge načine. Na primer, 96% onih koji su poginuli bili su pripadnici vojske, a ne oficiri, baš kao što se u ogromnoj većini civilnih slučajeva radi o ljudima bez fakultetske diplome. Ogromna većina pripadnika vojske koji su umrli od predoziranja drogom bili su belci mlađi od 33 godine.

Postojale su visoke koncentracije predoziranja u bazama koje su domaćini pešadiji Vojske, Zelenim beretkama i drugim elitnim vojnicima, pisao je Roling Stoun, tvrdeći da „ ovo verovatno nije slučajno“, pošto su ove formacije „iznele skoro sav teret protekle decenije rat u Avganistanu i još pola tuceta drugih zemalja", preneo je RT.

BONUS VIDEO: SPAŠEN POSLE SEDAM DANA - Ruski spasioci izvukli muškarca iz ruševina u Turskoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave