AMERIKANCI POKRENULI INICIJATIVU: Vagner grupa da se proglasi terorističkom organizacijom

Đ.G.

15. 02. 2023. u 19:48

NEKOLIKO američkih senatora pokrenulo je inicijativu da rusku Vagner grupu proglasi stranom terorističkom organizacijom, navodi se u njihovom zajedničkom saopštenju za javnost.

АМЕРИКАНЦИ ПОКРЕНУЛИ ИНИЦИЈАТИВУ: Вагнер група да се прогласи терористичком организацијом

Foto AP

U januaru su Sjedinjene Države proglasile Vagnerovu grupu transnacionalnom kriminalnom organizacijom i uvele sankcije strukturama i pojedincima povezanim sa njom. Američke vlasti optužuju Vagner za kriminalne aktivnosti u Centralnoafričkoj Republici, Maliju i Ukrajini . Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije  Dmitrij Peskov primetio je da izjave Vašingtona sa demonizacijom Vagner grupe traju dugi niz godina, neosnovane, nema jasnih argumenata.

- Američki senatori Rodžer Vikers... i Ben Kardin... danas su najavili ponovno uvođenje Zakona o odgovornosti ruskih plaćenika, međustranačkog zakona koji bi naložio državnom sekretaru da proglasi Vagner grupu sa sedištem u Rusiji stranom terorističkom organizacijom - navodi se u saopštenju.

Pridružilo im se još šest kolega.

- Grupa Vagner nije samo privatna plaćenička grupa, ona je produžetak ruske vojske i bezbednosnog aparata. Naš predlog zakona će ih reklasificirati u stranu terorističku organizaciju i omogućiti upotrebu pune težine američkih sankcija - rekao je senator Lindzi Graham.

Vagner grupa aktivno učestvuje od marta 2022. godine u specijalnoj operaciji u Donbasu i Ukrajini. Jevgenij Prigožin je ranije priznao da je stvorio Vagner grupu 2014. Prema njegovim rečima, zahvaljujući hrabrosti boraca grupe, sudbina DNR i LNR se radikalno promenila, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: SPAŠEN POSLE SEDAM DANA - Ruski spasioci izvukli muškarca iz ruševina u Turskoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu