LAVROV O ZAPADNOJ CENZURI : "Progon ruskih medija u Evropi i SAD počeo pre rata u Ukrajini"

Đ.G.

15. 02. 2023. u 16:15

PROGON ruskih medija u Evropi i SAD počeo je mnogo pre specijalne operacije, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, navodeći kao primer odbijanje da se Jelisejska palata akredituje za RT i Sputnjik.

ЛАВРОВ О ЗАПАДНОЈ ЦЕНЗУРИ : Прогон руских медија у Европи и САД почео пре рата у Украјини

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool/Shutterstock/Ilustracija

- (Zapadne države) uvode cenzuru, štite svoj informacioni prostor sa alternativnih gledišta, bore se protiv bilo kakvih manifestacija neslaganja. Pokušavaju da ukinu naše novinare iz medija, etiketirajući ih kao glasnogovornike Kremlja -  rekao je on na radnom sastanku sa šefovima biroa akreditovanih u Rusiji stranih medija.

- Sad se razvila ružna reakcija oko naših najvećih redakcija RT i Sputnjika u EU ... Oni su pali pod klizalište cenzure i diskriminacije nikako u vezi sa specijalnom vojnom operacijom - dodao je Lavrov.

On je podsetio da je pre nekoliko godina Jelisejska palata zvanično odbila da akredituje RT i Sputnjik uz obrazloženje da oni, prema Jelisejskoj palati, nisu mediji, već instrumenti ruske propagande.

- Ako govorimo o RT i Sputnjiku, oni su na američku inicijativu uvršteni na spisak stranih agenata u SAD, opet pet godina pre početka specijalne vojne operacije. Ovo je takođe deo informacionog rata koji je sastavna komponenta hibridnog rata - rekao je on.

- Ovakva linija ukidanja ruskih medija na ruskom jeziku grubo krši obaveze koje su sve zapadne zemlje preuzele u okviru OEBS-a da obezbede slobodu medija i jednak pristup informacijama za stanovništvo svih zemalja OEBS-a - dodao je ministar.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije da Moskva ne očekuje da će Zapad uvesti sankcije novinarima, sportistima i kulturnim ličnostima. Šef Saveta za ljudska prava pri predsedniku Ruske Federacije Valerij Fadejev uputio je apel predstavnici OEBS-a za slobodu medija Terezi Ribeiro i pozvao je da preduzme mere za poštovanje normi koje se odnose na slobodu medija, štampe, zbog uznemiravanja publikacija na ruskom jeziku - prenela je RIA.

BONUS VIDEO: SPAŠEN POSLE SEDAM DANA - Ruski spasioci izvukli muškarca iz ruševina u Turskoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)