MRAMORNO MORE SE NE POVLAČI ZBOG ZEMLJOTRESA: Stručnjaci otkrili o čemu je reč

Tanjug

15. 02. 2023. u 08:05

STRUČNjACI istražuju slučaj povlačenja Mramornog mora za čak 25 metara i objašnjavaju kako tako jaka oseka nije povezana s zemljotresima.

МРАМОРНО МОРЕ СЕ НЕ ПОВЛАЧИ ЗБОГ ЗЕМЉОТРЕСА: Стручњаци открили о чему је реч

Foto: Vikipedija

Opservatorija Kandili u Turskoj napominje da je reč o meteorološkim događaju, preneo je Večernji list.

Navodi se da zbog centra visokog pritiska, koji se nalazi na zapadu Turske, vetar već duže vreme duva od severa prema jugu iznad Istanbula ka Mramornom moru.

Prema podacima Glavnog zavoda za meteorologiju, intenzitet ovog vetra je oko 20 kilometara na sat i neprestano nosi površinsku morsku vodu na obali Mramornog mora na evropskoj strani Istanbula prema jugu.

Stručnjaci ističu da se zbog toga nivo vode smanjuje i povlači na severnoj obali Mramornog mora, dok se povećava na južnoj obali.

Iako ovaj događaj nije povezan s potresima, nedavno je objavljeno kako su zemljotresi prouzrokovali pomicanje tla Anadolije za čak tri metra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!