NOVI BRITANSKI TENK ČELINDŽER 3: Nov top, oklop, kreće proizvodnja prototipa

P. Z. S. / ukdefencejournal.org.uk

14. 02. 2023. u 21:09

PREMA Ministarstvu odbrane, program glavnih borbenih tenkova Čelindžer 3 postigao je značajan podvig time što je bio ispred roka i u okviru budžeta.

НОВИ БРИТАНСКИ ТЕНК ЧЕЛИНЏЕР 3:  Нов топ, оклоп, креће производња прототипа

Foto Tanjug/AP


Uspešan završetak faze kritičnog pregleda dizajna (CDR) od strane timova za isporuku tenka Čelindžer 3, u saradnji sa timom za odbrambenu opremu i podršku (DE&S) Ministarstva odbrane, ostvaren je brže nego što se očekivalo.

Ovo dostignuće znači da je dizajn tenka odobren i da Rajnmetal-BAE Sistems Land (RBSL), kompanija kojoj je 2021. godine dodeljen ugovor vredan 800 miliona funti, može da počne proizvodnju prototipa Čelindžer 3.

-Tim za isporuku tenka Čelindžer 3 je postigao još jednu značajnu prekretnicu u okviru budžeta i pre roka – približavamo se isporuci jednog od najsposobnijih i najsmrtonosnijih tenkova u Evropi.

Timovi Čelindžer 3 iz DE&S-ovog operativnog centra za zemaljsku opremu i Britanske vojske, zajedno sa našim industrijskim partnerima Rajnmetal BAE Sistems Land (RBSL) napreduju na programu CR3 (Čelindžer 3) zadovoljavajućim tempom, i sada možemo da objavimo da smo odobrili kritični dizajn (CDR) pre roka. Ovo prati Inicijalnu reviziju dizajna (IDR) održanu u martu 2022. i predstavlja kulminaciju ogromne količine zajedničkog rada. Ovaj CDR znači da je dizajn tenkova dogovoren i da RBSL sada može da počne da pravi CR3 prototipove.


Radovi su obavljeni prema ugovoru od 800 miliona funti koji je dodeljen RBSL-u 2021. za isporuku 148 nadograđenih, potpuno digitalizovanih borbenih tenkova britanskoj vojsci. Podugovori za lanac snabdevanja sada su dodeljeni kompanijama u Velikoj Britaniji, što je doprinelo vladinoj agendi. Nakon dva ključna pregleda dizajna, rad na modernizaciji i proširenju RBSL-ovog proizvodnog pogona u Telfordu – koji će takođe proizvoditi Bokser vozila – sada je skoro završen.

U saopštenju za medije dodaju da će potpuno digitalizovani tenkovi imati sledeća poboljšanja:


1. Novi top glatke cevi kalibra 120 mm koji koristi najnapredniju globalno dostupnu municiju
2. Novi nišanski sistem koji komandantima tenkova pruža poboljšane mogućnosti dnevnog i noćnog ciljanja.
3. Novo rešenje oklopa
4. Sistem aktivne zaštite
5. Kupola koja se može ugraditi na tenkove saveznika i globalnih partnera
6. Značajno poboljšana mobilnost zahvaljujući unapređenom motoru i novom hidrogasnom suspenzijom

BONUS VIDEO - TENKOVSKI MANEVRI U LENjINGRADSKOM REGIONU:Posade u ruskim tenkovima T-90M vežbaju gađanje u pokretu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)