MAKRONOV MINISTAR NAPAO MARVEL: Smeta mu lažno predstavljanje francuskih vojnika u filmu "Crni panter"

Đ.G.

13. 02. 2023. u 21:07

FRANCUSKI ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu napao je u ponedeljak studiju Marvel zbog, kako je opisao, „lažnog i varljivog ” prikaza francuskih vojnika u filmu „Crni panter: Vakanda zauvek”.

МАКРОНОВ МИНИСТАР НАПАО МАРВЕЛ: Смета му лажно представљање француских војника у филму Црни пантер

Foto AP

Lekornu je posebno pomenuo scenu u filmu koja prikazuje francuske vojnike kako jurišaju na bazu izmišljenog afričkog kraljevstva Vakanda u Maliju, gde brutalizuju nekoliko naučnika u pokušaju da ukradu željeni (takođe izmišljeni) mineral vibranijum.  

Vojnici su zarobljeni i dovedeni kao zatvorenici na sastanak UN gde su primorani da kleknu pred kraljicom Vakande, koja osramoti francuskog ambasadora pred međunarodnom zajednicom.  

Francuski vojnici u filmu prikazani su u uniformama koje su veoma slične onima koje su nosili u operaciji Barkhane, francuskoj osmogodišnjoj antiterorističkoj operaciji u severnoj Africi.

Operacija Barkhane je zvanično završena u novembru, nakon što je promena vlade u Maliju donela lidera koji je mnogo manje naklonjen regionalnoj agendi Zapada, a Burkina Faso je prošlog meseca takođe naredila francuskim trupama da odu.  

Lekornu je nagovestio da je scena obeščašćena „ 58 francuskih vojnika koji su poginuli braneći Mali, na njegov zahtev, pred islamskim terorističkim grupama “.  

Ne sme biti „ nikakva revizionizma... dozvoljena u vezi sa nedavnim akcijama Francuske u Maliju “, izjavilo je Ministarstvo odbrane, rekavši za AFP: „ Intervenisali smo na sopstveni zahtev zemlje u borbi protiv oružanih terorističkih grupa, daleko od priče ispričane u filmu, tj. Francuska vojska dolazi da pljačka prirodne resurse .” 

Dok su ljudi bliski njemu rekli da je Lekornu „ljut što je video film“, ministarstvo je insistiralo da ne poziva na cenzuru ili na povlačenje filma. 

Francuska je okrivila Rusiju što je okrenula vlade svojih bivših severnoafričkih kolonija protiv nje nakon što su plaćenici iz ruske privatne vojne kompanije Vagner navodno angažovani da zauzmu mesto nekih francuskih trupa koje su tamo ranije bile stacionirane. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije ovog meseca obećao je nastavak vojne podrške Maliju u njegovoj borbi protiv terorizma - preneo je RT.

BONUS VIDEO: SPAŠEN POSLE SEDAM DANA - Ruski spasioci izvukli muškarca iz ruševina u Turskoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona