FRANCUZI IZAŠLI NA ULICE: Veliki protesti protiv nove odluke Vlade koju podržava i Makron (VIDEO)

Francuzi su u subotu ponovo, po četvrti put od 19. januara, izašli na velike ulične manifestacije protiv penzijske reforme u okviru koje vlasti žele da produže godine za odlazak u punu penziju, sa 62 na 64 godine, uz 43 godine radnog staža. Stotine hiljada ljudi demonstrira širom zemlje.

ФРАНЦУЗИ ИЗАШЛИ НА УЛИЦЕ: Велики протести против нове одлуке Владе коју подржава и Макрон (ВИДЕО)

Foto: EPA

Udruženi sindikati koji organizuju protest poručuju vlastima da novac za popunjavanje penzijskog fonda nađu u visokim dividendama i prekomernom profitu, umesto što produžavaju radni vek.

U Parizu je došlo do tenzija. Napadnute su banke, zapaljena kola, skuteri i kante za smeće, polomljeni izlozi američkog restorana iz poznatog lanca brze hrane i automobilska stajališta. Nered su izazvali pripadnici “crnih blokova” koji su se umešali u protest. Bulevar Volter obavio je gusti crni dim.

Došlo je i do sporadičnih sukoba najradikalnijih učesnika protesta sa snagama reda. Među učesnicima protesta ima i policajaca. Prisutna su sva zanimanja i sve generacije, od đaka, preko radnika, do studenata.

Učesnici manifestacija nose lutke, marionete, ginjole, ističu parole kojima se protive reformi. Sa ozvučenja odzvanjaju zvuci pesme "Komandante Čegevara" i drugih reolucionarnih melodija. Mnogi se takmiče u originalnosti, pa su tako u Marselju napisali: "Pobedili smo PSŽ, pobedićemo i Makrona!"

Red u celoj zemlji čuva 10.000 policajaca, od čega 4.500 u Parizu.

- Način reagovanja gospodina Makrona je podsticanje na nasilje, čak poziv na to – poručio je lider krajnje levice Žan Lik Melanšon, aludirajući na odbijanje vlasti da čuje poruke građana koji se u ogromnom broju protive reformi.

Sindikati poručuju da su spremni da pojačaju borbu. Lider moćnog sindikata Se-Že-Te Filip Martinez najavio je početak blokade zemlje štrajkovima od 7. marta, ukoliko vlada u međuvremenu ne odstane od najavljene reforme.

Iznenada, u subotu su nenajavljeno štrajkovali i kontrolori letenja u Parizu, pa je na aerodromu “Orli” bila otkazana polovina letova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)