NEMA POPUSTA ZA ANARHISTU U ITALIJANSKOM ZATVORU: Sa Državom se ne pregovara, za anarhiste i mafijaše ostaje "41bis"

Milica Ostojić - dopisnik iz Rima

10. 02. 2023. u 19:20

ZA osuđenog na 20 godina robije Alfreda Kospita zbog raznih počinjenih terorističko-anarhističkih dela koji štrajkuje glađu 114 dana u tzv. strogom zatvoru "41 bis" po odluci ministra paravosuđa ne menja se zatvorski režim.

НЕМА ПОПУСТА ЗА АНАРХИСТУ У ИТАЛИЈАНСКОМ ЗАТВОРУ: Са Државом се не преговара, за анархисте и мафијаше остаје 41бис

Foto: EPA

U zatvoru je od 2014. zbog brojnih kriminalnih i anarhističkih dela, a u strogi zatvor je prebačen maja meseca 2022, nakon jednog prisluškivanog razgovora tokom zatvorske šetnje sa mafijašom kalabrijske 'Ndrangete, da sve treba učiniti da se ukine takav zatvor jer je to i u "vašem i u našem interesu".

Ministar Karlo Nordio doneo je takvu odluku i, na deset stranica obrazloženja, predao je novinarima. Odluku je doneo uprkos štrajka glađu i protestima njegovih "saboraca" da se pusti iz tog zatvora u Milanu. Takva odluka ostaje na snazi do 24. februara kada zaseda Kasacioni sud da raspravlja o nameni takvog tipa zatvora, a u kojima se trenutno nalazi 728 najokorelijih mafijaša.

U suštini odluke stoji da ministar, u saradnji sa više tužilaca, ne smatra da njegovo zdravstveno stanje (jer dobija svakog dana med, šećer i vodu) utiče na socijalnu opasnost pred mogućim pobunama anarhista.

Vladina većina, a već se svojevremeno izjasnila i premijer Đorđa Meloni, je rekla da država ne pregovara sa anarhistima i mafijašima, i da aplaudira takvoj odluci. I potpredsednik Vlade i lider "Lige" Mateo Salvini aplaudira izjavivši "Želim Kospitu da živi dugo kako bi priznao svoje greške koje je počinio i da se odrekne oružane bitke  kao instrumenta političke borbe".

Uprkos takvom zatvorskom režimu zatvorenik je informisan o polemikama koje se odnose na njega i ima nameru da nastavi dalje sa  štrajkom glađu a neko je snimio, pri poseti rodbine na koju ima pravo jednom mesečno, njegovu izjavu "gladujem da bih postao slavan".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)