DELILO IH SVEGA DVADESETAK METARA: Incident izbegnut za dlaku, zamalo se sudarila dva aviona u SAD (VIDEO)

Novosti online

09. 02. 2023. u 20:12

NA aerodromu u Ostinu u subotu je zamalo došlo do sudara dva aviona od kojih je jedan trebalo da sleti, a drugi da poleti sa iste piste.

ДЕЛИЛО ИХ СВЕГА ДВАДЕСЕТАК МЕТАРА: Инцидент избегнут за длаку, замало се сударила два авиона у САД (ВИДЕО)

Foto: Prinstkrin/Jutjub/Monster21

Naime, teretni avion kompanije FedEks dobio je dozvolu da sleti na Međunarodni aerodrom Ostin-Berfstrom u subotu ujutru, ali je u poslednjem trenutku morao da promeni kurs pošto je drugi avion upravo poletao na istoj pisti, saopštila je američka Federalna administracija za avijaciju.

U ovom "bliskom susretu" učestvovali su avion kompanije Sautvesta koji je poletao za Kankun i kargo-avion FedEksa koji je sletao.

- Let FedEks 1432 dobio je odobrenje da sleti na pistu 18-levo oko 6.40 ujutru, po lokalnom vremenu u subotu, dok je avion bio manje od pet kilometara udaljen od aerodroma. Istovremeno, nešto pre planiranog sletanja FedEksa, kontrola leta je odobrila i avionu Sautvest na letu 708 da poleti sa iste piste - navodi se u saopštenju Federalne agencije za avijaciju za FOX7.

Kargo avion je stigao do piste, pa je morao da kruži 12 minuta iznad piste kako ne bi došlo do incidenta. Avion Sautvesta nastavio je pripremu za poletanje i bezbedno stigao u Kankun.

Direktorka Nacionalne uprave SAD za bezbednost saobraćaja Dženifer Homendi svedočiće u utorak pred nadležnim odborom Kongresa povodom ovog incidenta.

Na aerodrom će biti upućena dva istražitelja kako bi se otkrile okolnosti incidenta. Preliminarni izveštaj očekuje se krajem meseca.

Podaci sajta za praćenje letova Fligrhtradar24 pokazuju da je avion FedEx zamalo sleteo na drugi avion. Delilo ih je 20-tak metara.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNI SNIMCI: Pogledajte kako izgleda podzemna baza iranskog ratnog vazduhoplovstva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona