SATELIT ROSKOSMOSA SNIMIO POSLEDICE ZEMLJOTRESA U TURSKOJ: Upotrebljene sve raspoložive kosmičke snage za ispitivanje Zemlje (FOTO)

Đ.G.

09. 02. 2023. u 18:39

SATELIT Roskosmos snimio je posledice zemljotresa na jugoistoku Turske, objavila je državna korporacija na svom Telegram kanalu .

САТЕЛИТ РОСКОСМОСА СНИМИО ПОСЛЕДИЦЕ ЗЕМЉОТРЕСА У ТУРСКОЈ: Употребљене све расположиве космичке снаге за испитивање Земље (ФОТО)

Foto: Telegram printskrin/Goskorporaciя «Roskosmos» ✔

- Roskosmos nastavlja svemirsko praćenje posledica - navodi se u publikaciji.

U kompaniji su pojasnili da su, na zahtev Ministarstva za vanredne situacije , upotrebili sve snage ruske kosmičke grupe za daljinsko ispitivanje Zemlje, kao i sredstva Međunarodne povelje o svemiru i velikim katastrofama.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni Rihterove skale dogodio se u turskoj provinciji Kahramanmaraš rano ujutru 6. februara. Prema rečima šefa države, postao je najjači od 1939. godine. Kasnije su stručnjaci registrovali tri desetine naknadnih potresa, a sredinom dana - novi snažan zemljotres. Podrhtavanje tla se narednih dana osetilo u centralnom delu zemlje.

Prema poslednjim podacima, poginulo je 16.546 ljudi , više od 66.000 je povređeno. Turska je proglasila sedmodnevnu nacionalnu žalost, a u deset provincija pogođenih katastrofom proglašeno je vanredno stanje na tri meseca.

Zemljotres je pogodio i Siriju : provincije Alepo, Latakija, Hama i Tartus. Prema poslednjim podacima lokalnog Ministarstva zdravlja, poginulo je 1.347 ljudi, a više od 2.000 je povređeno - prenela je RIA.

BONUS VIDEO: SPASIOCI IZ CRNE GORE U TURSKOJ - Iz ruševina spasili žensku osobu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove