ŠOLC U BUNDESTAGU: Nemački kancelar o pogrešnom putu EU

Tanjug

08. 02. 2023. u 13:35

TRKA u subvencijama sa SAD bila bi pogrešan put za odgovor EU na američki Zakon o smanjenju inflacije, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

ШОЛЦ У БУНДЕСТАГУ: Немачки канцелар о погрешном путу ЕУ

Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Šolc je, u obraćanju Bundestagu pred samit EU koji počinje u četvrtak, rekao da Unija želi da produbi ekonomske odnose sa SAD. 

Šolc je ukazao da tekući razgovori SAD i EU o Zakonu o smanjenju inflacije imaju dobro polazište ukoliko se Amerika odrekne pravila koje evropske kompanije stavlja u nepovoljniji položaj u odnosu, na primer, na kompanije iz Kanade i Meksika, preneo je Rojters.

Države članice EU odlučno su se usprotivile u novembru prošle godine Zakonu o smanjenju inflacije američkog predsednika Džozefa Bajdena zbog straha da će zakon naneti štetu evropskim kompanijama i ekonomijama.

Ministri finansija EU raspravljali su o sveobuhvatnom američkom zakonu koji je američki Kongres odobrio u avgustu i koji uključuje rekordnih 369 milijardi dolara subvencija namenjenih "zelenoj" industriji.

Brisel je naveo najmanje devet tačaka u američkom Zakonu za smanjenje inflacije koje su u mogućoj suprotnosti sa pravilima međunarodne trgovine.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili