OVAKAV ZEMLJOTRES SE MOGAO OČEKIVATI: Srpski geolog otkrio - Zašto je došlo do razornog potresa u Turskoj i Siriji?

Tanjug

07. 02. 2023. u 16:50

TURSKA i Sirija su područja u kojima su se već dešavali zemljotresi te jačine i sa aspekta geologa, a iako jak i veoma redak, ovakav zemljotres se mogao očekivati izjavio je danas geolog Rudarsko-geološkog fakulteta Dragan Milovanović.

ОВАКАВ ЗЕМЉОТРЕС СЕ МОГАО ОЧЕКИВАТИ: Српски геолог открио - Зашто је дошло до разорног потреса у Турској и Сирији?

Foto: AP

On objašnjava da je nastanak zemljotresa vezan za podvalčenje ploča koje se međusobno kreću različitim pravcima, neke se razmiču, neke se transparentno kreću bočno jedan od drugog, a neke podvalče jednu pod drugu.

Kako je onjasnio ona koja je teža se podvalči pod drugu i tada dolayi do akumulacije energija, i u trenutku kada se ta energija oslobodi stvara se zemljotres.

- Njegova jačina zavisi od količine akumulirane energije ali i od ugla i od dubine na kojoj se on javlja - rekao je geolog.

Prema njegovim rečima Srbija nije toliko ugrožena kada su u pitanju zemljotresi, i navodi da je prvi potencijalno tektonski aktivan prostor Beograd, preko Avale, dole na Kopaonik, Kraljevo, Ibarski, dole preko Kosova, a drugi je prostor koji kreće prema Bosni, Banjaluci, Italiji do Zagreba.

- Zemljotres koji se dogodio jutros u centralnoj Turskoj jačine 5,6  jeste jak zemljotres, ali u odnosu na onih 7,8 je jako slab i to je jedan od indikacija da se tlo smiruje. Koliko vidim po reakcijama kolega iz Turske tlo se praktično smiruje i sada je najbitnija ova druga faza, a to je spašavanje života koliko god je to moguće - istakao je Milovanović.

BONUS VIDEO: 

STIŽE POMOĆ SA SVIH STRANA: I Irak i Iran uputili avione sa hranom i lekovima u Siriju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

NAKON VUČIĆEVIH PITANJA MUK: Predsednik o lažnim patriotama (VIDEO)