POLICIJA PRETRESA SPONZORA ZELENSKOG: Vlasti u Kijevu u velikoj akciji protiv korupcije obrušile su se i na oligarha Igora Kolomojskog

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

03. 02. 2023. u 06:55

UKRAJINSKE policijske službe napravile su desetak pretresa u raznim regionima zemlje. Vidim da nas građani podržavaju i pravdenost će biti obezbeđena.

ПОЛИЦИЈА ПРЕТРЕСА СПОНЗОРА ЗЕЛЕНСКОГ: Власти у Кијеву у великој акцији против корупције обрушиле су се и на олигарха Игора Коломојског

Foto policijski snimak


Izjavio je ovo predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski. A 1. februara policija je banula na vrata oligarhu Igoru Kolomojskom, glavnom sponzoru u predsedničkoj kampanji Zelenskog, bivšem ministru policije Arsenu Avakovu i mnogim drugim, među kojima su i ukrajinski visoki činovnici.
Vršilac dužnosti šefa Službe bezbednosti Ukrajine Vasilij Maljuk nazvao je tu akciju "globalnim udarom po unutrašnjem neprijatelju". Maljuk je objasnio da je njegova služba dobila zadatak od Zelenskog i ne namerava da se zaustavlja, pa će lisice biti stavljene na ruke svakome ko šteti državi.

Policija je, po drugi put, došla u kuću Kolomojskog u Ivano-frankovskoj oblasti. Prvi put su bili 18. septembra prošle godine. Tada su mu uzeli kompjuter. Sada su tražili dokaze da je nezakonito prisvojio 365 miliona dolara iz naftno-gasne kompanije "Ukranefta".

Istražitelje je interesovala njegova delatnost kad je 2015. godine bio rukovodilac Dnjepropetrovske oblasti i zloupotrebljavao službeni položaj. Kolomojski je, inače, bio jedan od trojice vlasnika kompanije "Ukraneft". Sada je optužena veća grupa menadžera te naftne kompanije, pa se istražitelji nadaju da će neko od njih "propevati" i ispričati kako je Kolomojski pljačkao državu. On je vladao i aerodromom u Dnjepropetrovsku.

U julu je, inače, Kolomojski, kao i njegov dugogodišnji partner Genadij Korban, ostao bez ukrajinskog državljanstva. Po ukrajinskom ustavu građani nemaju pravo na dvojno državljanstvo, a tamošnji oligarsi, po nacionalnosti Jevreji, svi imaju i pasoše Izraela.

Veliki problem Kolomojskog je što ne sme da izađe iz Ukrajine, jer Amerikanci žele da ga uhapse. U Vašingtonu su Kolomojskog i članove njegove porodice stavili na sedam spiskova sankcija, a otvorena su i krivična dela. Portparol američkog državnog departmana Ned Prajs kazao je da Kolomojski podriva demokratske procese u Ukrajini.

Zelenski lako može da se reši Kolomojskog ako ga izruči Amerikancima. U politici se lako zaboravljaju stara prijateljstva, pa i Zelenski može da se odrekne glavnog sponzora.

Kolomojskog očigledno sada ne može da zaštiti ni moćni jevrejski lobi. On je finansirao pravljenje najvećeg u Evropi jevrejskog centra u Dnjepropetrovsku. A 2014. godine je finansirao i pomagao u organizaciji najokrutnije nacionalističke jedinice koja je likvidirala ugledne Ruse na istoku Ukrajine.

Razlog pretresa kod bivšeg ministra policije i ujedno oligarha Arsena Avakova je što je kupovao od Francuza skupe, ali već korišćene, helikoptere od kojih je nedavno jedan pao u Kijevskoj oblasti u mestu Brovari i tada je poginuo ministar policije sa saradnicima.

Avakov je kazao novinarima da istražni organi kod njega nisu ništa našli.

- Ugovore o kupovini francuskih helikoptera dok sam bio ministar policije odobrila je tadašnja ukrajinska vlada, kao i parlament - kazao je Avakov.

Foto AP

 

NEPRIJATELj BAJDENA, ODAO HANTERA

KOLOMOJSKI je neprijatelj predsednika SAD Džozefa Bajdena. U vreme predsedničke kampanje u SAD bivši gradonačelnik Njujorka i advokat Đulijani, koji je radio za Trampa, dobio je od njega materijale o Bajdenovom sinu Hanteru koji je dobijao veliki novac u Ukrajini. Porodica Bajden to nije zaboravila.

PUTIN: IMAMO ČIME DA ODGOVORIMO

RUSIJA ima čime da odgovori onima koji joj prete, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na svečanosti posvećenoj 80. godišnjici Staljingradske bitke. Putin je istakao da "nacizam u modernom obliku" predstavlja opasnost za zemlju.

- Sada, nažalost, vidimo da ideologija nacizma, već u svom modernom obliku, u svojoj modernoj manifestaciji, ponovo stvara direktne pretnje bezbednosti naše zemlje. Ponovo smo prinuđeni da odbijemo agresiju kolektivnog Zapada - rekao je Putin.

Foto AP

Naglasio je da Moskva ne želi da šalje svoje tenkove na granice zapadnih zemalja, ali da ima čime da odgovori i da se taj odgovor ne bi završio na borbenim oklopnim vozilima.

- Trebalo bi da shvate ovo - poručio je Putin, koji je prethodno obišao memorijalni kompleks na Mamajevom Kurganu u Volgogradu, položio venac u Dvorani vojne slave i minutom ćutanja odao počast sovjetskim vojnicima poginulim tokom bitke.

Planiranje za Rusku ofanzivu najavljuju u Kijevu

UKRAJINSKI vojni vrh najavljuje da Rusi pripremaju veliku vojnu ofanzivu koja bi trebalo da počne 24. februara, na godišnjicu početka specijalne vojne operacije. Zelenski je zabrinuto kazao da je situacija sve teža i ukrajinska armija nalazi se pred velikim ispitom na ističnom frontu. O velikoj ofanzivi u Moskvi ne govore, ali ističu da na celoj liniji fronta njihova vojska ima inicijativu. Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov kaže da je Rusija za veliku ofanzivu mobilisala oko 500.000 vojnika.

Prošle jeseni Putin je proglasio mobilizaciju, a cilj je bio da se pripremi oko 300.000 vojnika. Odakle Reznikovu ta informacija kako je u Rusiji mobilisano 200.000 više od planiranog, on nije objasnio.

Foto AP

Zelenskog je posebno razljutila ocena američkih vodećih generala, sa Markom Mileom koji je na čelu Objedinjenog komiteta načelnika štabova SAD, a koji je otvoreno rekao da ukrajinska vojska ne može da protera ruske jedinice sa cele teritorije Ukrajine.

U jednom se obe zaraćene strane slažu da se u Donbasu vode žestoke borbe i da postoji opasnost da u Artjomovsku bude opkoljen veliki broj ukrajinskih vojnika. Interesantno je da zapadni mediji sve više govore o napredovanju jedinica ruske vojne kompanije "Vagner".

Da bi umirio svoje vojnike, a i građane, već spomenuti ukrajinski ministar Aleksej Reznikov kaže da se oni pripremaju za kontraofanzivu. Te izjave Reznikova treba shvatiti kao želju da ubedi zapadne saveznike da im daju nove količine oružja.

Nije nikakva tajna da rusko vojno rukovodstvo želi da dođe na administrativne granice Donbasa pre nego što Ukrajina dobije zapadne tenkove i nove rakete i haubice. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov kazao je da ruske jedinice nastoje da udalje ukrajinsku artiljeriju od gradova koje sada gađaju.

- To što Zapad daje oružje većeg dometa znači da naša vojska mora da ih dalje otera u dubinu Ukrajine - objasnio je Lavrov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade