DRVEĆEM PROTIV TOPLOTNOG UDARA: Istraživanje naučnika o umiranju na visokim temperaturama

B.B.

01. 02. 2023. u 19:59

VIŠE posađenog drveća u urbanim područji za trećinu će smanjiti smrtnost koja je povezana sa toplotnim udarima izazvanim visokim temperaturama.

ДРВЕЋЕМ ПРОТИВ ТОПЛОТНОГ УДАРА: Истраживање научника о умирању на високим температурама

Beoinfo

To se posebno odnosi na gradove južne i istočne Evrope, gde je najviša stopa smrtnosti zbog vrućina. Proračuni su pokazali da bi povećanje pokrivenosti gradova drvećem na 30 odsto, prosečno smanjilo temperaturu 0,4 stepena Celzijusa u tim gradovima tokom vrućih letnjih meseci, objavljeno je u medicinskom časopisu Lanset.

Istraživanje je pokazalo da je trećina od 6.700 preuranjenih smrti, pripisanih visokim temperaturama u 93 evropska grada tokom 2015. godine mogla da biti sprečena, pokazuju rezultati istraživanja. Trenutno je prosečno nešto manje od 15 odsto urbanih sredina u Evropi pokriveno nekom vrstom rastinja.

U proseku je temperatura u gradovima tokom leta 2015. bila 1,5 stepeni Celzijusa viša nego u okolnim selima. Grad s najvećom razlikom od 4,1 stepeni bio je Kluž-Napoka u Rumuniji.

U svim gradovima 75 odsto ukupnog stanovništva živelo je u područjima toplijim za najmanje jedan stepen, dok je 20 odsto imalo temperature najmanje dva stepena više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri