TENZIJE BUKTE: Švedska izdala upozorenje svojim državljanima u Turskoj

Novosti online

28. 01. 2023. u 17:19

ŠVEDSKA je danas upozorila svoje državljane u Turskoj da izbegavaju gužve i okupljanja, nakon tamošnjih protesta izazvanih paljenjem Kurana od strane političara u Stokholmu prošle nedelje.

ТЕНЗИЈЕ БУКТЕ: Шведска издала упозорење својим држављанима у Турској

FOTO: EPA

Turska je prošle nedelje prekinula razgovore sa Švedskom i Finskom o njihovim zahtevima za ulazak NATO-u, nakon protesta na kojem je Rasmus Paludan, lider danskog antiislamskog pokreta Stram Kurs (Tvrdokorni), spalio primerak Kurana, svete knjige islama, ispred turske ambasade u Stokholmu, prenosi Rojters.

Paludanov potez doveo je do demonstracija u Turskoj kao i u brojnim drugim muslimanskim zemljama.

- Od Šveđana u Turskoj se traži da prate razvoj događaja i da izbegavaju velika okupljanja i demonstracije - navelo je na sajtu u smernicama svojim državljanima u inostranstvu ministarstvo spoljnih poslova Švedske.

Saopšteno je i da se „nastavak demonstracija može očekivati ispred ambasade u Ankari i generalnog konzulata u Istanbulu narednih dana".

Nakon Paludanovog protesta, švedski premijer Ulf Kristerson izjavio je da podržava slobodu govora.

- Ali ono što je u skladu sa zakonom nije nužno prikladno. Spaljivanje knjiga koje su svete za mnoge je čin dubokog nepoštovanja - saopštio je Kristerson na Tviteru.

Švedska i Finska su prošle godine podnele zahtev za ulazak u NATO nakon ruskog napada na Ukrajinu, a potrebna im je podrška svih 30 članica Alijanse. 

Ankara je saopštila da pre davanja saglasnosti za prijem, naročito Švedska mora prvo da zauzme jasniji stav protiv onih koje Turska označava teroristima, uglavnom kurdskih militanata i organizacija optuženih za pokušaj državnog udara 2016, navodi Rojters.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako je izgledala Kula Beograd u čast prvog srpskog prosvetitelja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ČESTO SRPSKO IME IMA TUŽNO ZNAČENJE: Roditelji koji ga daju svojoj deci često nisu svesni porekla