POKUŠALA DA OTRUJE TRAMPA: Priznala krivicu za slanje pretećih pisama i otrova predsedniku Amerike

Tanjug

26. 01. 2023. u 00:31

DVOJNA državljanka Francuske i Kanade Paskal Sesil Veronik Ferije danas je pred Saveznim sudom u Vašingtonu priznala krivicu za slanje pretećih pisama, koja su sadržavala otrov, bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu i osmorici teksaskih policijskih službenika u septembru 2020. godine, prenosi Si-En-En.

ПОКУШАЛА ДА ОТРУЈЕ ТРАМПА: Признала кривицу за слање претећих писама и отрова председнику Америке

Foto AP

Kako je navedeno, Ferije je koristila ricin koji je pravila u svojoj kući u Kvebeku i stavljala ga u pisma upućena Trampu i zvaničnicima Teksasa.

Ona je nakon slanja pisama iz Kanade uhapšena kada je pokušavala da pređe granicu u SAD sa napunjenim pištoljem, stotinama metaka i raznim drugim oružjem.

Ferije je u pismima upućenim Trampu i ostalim službenicima navela da ima za njih "poseban poklon" i da će da "ako ne uspe, naći bolji recept za još jedan otrov".

U nekoliko pisama, Ferije je napisala da bi "mogla da upotrebi pištolj kada bude u mogućnosti da ih poseti".

- Uništavate SAD i vodite ih u katastrofu. Imam američke rođake i ne želim sledeće četiri godine da budete predsednik. Odustanite od kandidature za ove izbore, stoji u pismu upućenom Trampu.

Ferije je ranije bila u pritvoru u Teksasu nekoliko nedelja 2019. godine i odlučila je da pošalje pisma koja sadrže ricin službenicima za sprovođenje zakona za koje je mislila da su umešani u njen pritvor, navodi se u sporazumu o priznanju krivice.

- Ova žena nije uspela u svojim naporima da otruje brojne javne zvaničnike u našem okrugu, ali su njeni postupci i dalje stvarali strah i stres za mnoge od ovih posvećenih službenika, izjavio je američki tužilac Alamdar Hamdani u saopštenju Ministarstva pravde.

Ferije će biti izrečena presuda 26. aprila, a preti joj više od 21 godine zatvora ako sud prihvati sporazum o priznanju krivice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

JEDAN PAPA JE BIO SRBIN Zvali ga gvozdeni i zadužio je Rim