ZBOG AFERE PRISLUŠKIVANJA: Cipras podneo zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi

Tanjug

25. 01. 2023. u 18:06

LIDER glavne opozicione partije u Grčkoj Sirize Aleksis Cipras podneo je danas zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi zbog afere prisluškivanja koja je povezana sa vladajućom strankom.

ЗБОГ АФЕРЕ ПРИСЛУШКИВАЊА: Ципрас поднео захтев за изгласавање неповерења влади

Foto AP

Cipras je izjavio da je predlog podneo "zbog odbrane demokratije, transparentnosti i pravde" i dodao da će grčki premijer Kirijakos Micotakis "biti primoran da dođe u parlament, da ponudi objašnjenja, da odgovori na pitanja i preuzme odgovornost", prenosi AP.

Nakon trodnevne debate koja treba da počne večeras, poslanici će glasati o tome da li će podržati izglasavanje nepoverenja, a s obzirom da vladajuća Nova demokratija drži 165 od 300 mesta u parlamentu, ne očekuje se da će predlog proći.

Skandal sa prisluškivanjem izbio je u avgustu 2022, kada je šef obaveštajne agencije dao ostavku nakon što je otkriveno da je telefon predsednika levičarske stranke PASOK Nikosa Andrulakisa bio pod nadzoromm odnosno prisluškivan.

Cipras je rekao da mu je grčka Uprava za bezbednost i privatnost u komunikacijama potvrdila da su, pored Andrulakisa, pod telefonskim nadzorom bili i ministar rada, načelnik Generalštaba nacionalne odbrane, bivši načelnik vojske, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost i bivši i sadašnji šefovi odbrane.

On je Micotakisa optužio da je "napravio orvelovsku distopiju" i da je rukovodio "kriminalnom mrežom za prisluškivanje".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku