"NEMCI NAPUSTILI ISTORIJSKU ODGOVORNOST PREMA RUSIJI": Oštra reakcija na potez Berlina - Podsetili ih na zločine nacista

Novosti online

25. 01. 2023. u 13:32

NEMAČKA će isporučiti 14 tenkova "leopard 2" Ukrajini, sa ciljem formiranja dva tenkovska bataljona koji bi delovali u sastavu ukrajinskih oružanih snaga, saopšteno je u Berlinu.

НЕМЦИ НАПУСТИЛИ ИСТОРИЈСКУ ОДГОВОРНОСТ ПРЕМА РУСИЈИ: Оштра реакција на потез Берлина - Подсетили их на злочине нациста

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Nemačka će Ukrajini isporučiti 14 tenkova "leopard 2", a istovremeno će dozvoliti isporuku "leoparda" iz drugih zemalja Ukrajini - rekao je portparol vlade Štefen Hebestrajt.

On je rekao da je kancelar Olaf Šolc ovu odluku saopštio na redovnoj sednici vlade u sredu i da je doneta posle "intenzivnih pregovora sa nemačkim partnerima u Evropi i na međunarodnom nivou".

- Ova odluka prati našu liniju podrške Ukrajini i nastavljamo da radimo u bliskoj međunarodnoj saradnji - rekao je Šolc.

Ostale tenkove za popunu bataljona trebalo bi da isporuče evropski partneri koji u svojim oružanim snagama imaju i tenkove "leopard".

U okviru Bundesvera, oklopni bataljon se sastoji od 44 tenka.

Ruska ambasada u Nemačkoj saopštila je da je odluka Berlina da odobri isporuku tenkova "leopard 2" Ukrajini "izuzetno opasna" i da će sukob eskalirati "na novi nivo".

Ambasada je u saopštenju navela da ta odluka znači da Nemačka napušta svoju "istorijsku odgovornost prema Rusiji" koja je proistekla iz nacističkih zločina u Drugom svetskom ratu.

- Ova izuzetno opasna odluka podiže sukob na novi nivo i u suprotnosti je sa izjavama nemačkih političara o nespremnosti Savezne Republike Nemačke da bude uvučena u njega - rekao je ambasador Sergej Nečajev.

BONUS VIDEO: PODRŠKA OD TERMINATORA - Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

NIŠTA OD SRBIJE: Otkriveno gde je Novak Đoković otišao posle Australijan opena