PRVA REAKCIJA IZ KIJEVA: Nemački tenkovi snažna podrška Ukrajini - "Pesnica demokratije protiv autokratije iz močvare"

Tanjug

24. 01. 2023. u 20:48

ŠEF administracije ukrajinskog predsednika Andrij Jermak saopštio je danas da je isporuka nemačkih tenkova neophodna za obnavljanje granica nacije i opisao nameru Nemačke kao snažanu podršku Ukrajini.

ПРВА РЕАКЦИЈА ИЗ КИЈЕВА: Немачки тенкови снажна подршка Украјини - Песница демократије против аутократије из мочваре

Foto Tanjug/AP

- Nekoliko stotina tenkova za naše tenkovske posade - najbolje tenkovske posade na svetu. Ovo će postati prava pesnica demokratije protiv autokratije iz močvare - napisao je Jermak na Telegramu ubrzo nakon što je nemački nedeljnik "Špigel" objavio da će Berlin odobriti slanje tenkova "Leopard 2" Ukrajini.

Prema pisanju ''Špigela'' nemački kancelar Olaf Šolc odlučio je da pošalje tenkove Leopard 2 Ukrajini i dozvoli i drugim zemljama poput Poljske da to učine.

Nemački nedeljnik navodi da postoji mogućnost i da će SAD isporučiti tenkove "Abrams", prenosi Rojters. 

KOLIKO BI NEMCI MOGLI DA POŠALjU LEPOARDA

Nemačka odbrambena grupa Rajnmetal (Rheinmetall rhmg.de) bi mogla da isporuči 139 tenkova Leopard u Ukrajinu, ako je potrebno, saopštio je portparol Kompanije za medija Grupu RND, preneo je "Rojters". 

Nemačka je pod intenzivnim pritiskom iz Ukrajine i nekih NATO-ovih saveznika, poput Poljske, kako bi omogućili da se Kijevu dostave nemački tenkovi Leopard 2 za svoju odbranu od ruske invazije.

Proizvođač Rajnmetal mogao bi da isporuči 29 tenka Leopard 2A4 do aprila / maja i još 22 istog modela oko 2023. ili početkom 2024. godine, citiran je portparol.

Takođe bi moglo da isporuči 88 starije verzije tenka Leopard 1, bez davanja vremenskog okvira za njihovu potencijalnu isporuku.

BONUS VIDEO: 

ZA JAČU KONTROLU RUSIJE: Novi NATO "avaksi" sleteli na aerodom u Rumuniji


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)