ŠTA JE "PANCIR" Ako dođe do napada na Moskvu, ovo će biti Putinova odbrana

Novosti onlajn

21. 01. 2023. u 08:16

PREMA pisanjima zapadnih medija, Kremlj se priprema za potencijalni napad na rusku prestonicu iako je to malo izvesna opcija.

ШТА ЈЕ ПАНЦИР Ако дође до напада на Москву, ово ће бити Путинова одбрана

Foto: Novosti arhiva

Kako piše Gardijan, na nekoliko odbrambenih i administrativnih zgrada u centru Moskve postavljeni su raketni sistemi dizajnirani za presretanje aviona i projektila.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama svedoče da je u pitanju raketni sistem „Pancir“ postavljen na krov osmospratnice koju koristi rusko ministarstvo odbrane, dok se na jednom snimku vidi kako se PVO sistem odbrane podiže na krov obrazovne zgrade u moskovskom okrugu Taganka, 40 kilometara jugoistočno od Kremlja.

Šta je “Pancir”?

Odbrambeni sistem “Pancir” je namenjen za upotrebu na bližem dometu, uključujući mešavinu protivavionskih topova i raketa sposobnih da presretnu brze rakete vazduh-zemlja na dometu od sedam kilometara i taktičke avione na do 20 kilometara, piše Njuzvik.

I dok je S-400 višemilionsko oružje, “Pancir” se može nabaviti po ceni ispod 15 miliona dolara i za razliku od njega je svestraniji jer može da gađa ciljeve udaljene do četiri kilometra brzinom od približno 40 metaka u sekundi, što Rusima daje jeftiniju odbrambenu opciju u slučaju čestih napada bespilotnim letelicama niske tehnologije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao