ZELENSKI OPTIMISTIČAN: Očekuje čvrstu podršku saveznika na sastanku u Ramštajnu

Tanjug

20. 01. 2023. u 09:40

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski saopštio je da njegova vlada očekuje čvrstu podršku zvaničnika NATO-a i drugih zemalja koji se danas sastaju u Nemačkoj, kako bi razgovarali o jačanju sposobnosti Ukrajine da se suprotstavi ruskim snagama uz pomoć savremenijih borbenih tenkova, prenosi Gardijan.

ЗЕЛЕНСКИ ОПТИМИСТИЧАН: Очекује чврсту подршку савезника на састанку у Рамштајну

Foto: Shutterstock/Profimedia/ilustracija

On je naveo da Kijev vrši pripreme za današnji sastanak u Ramštajnu i da "očekuje snažan paket vojne pomoći od SAD“, prenosi Gardijan.

Sastanak u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj poslednji je u nizu otkako je Rusija napala Ukrajinu pre skoro 11 meseci, na kojem će se razgovarati o budućim isporukama oružja, posebno nemačkih tenkova "leopard 2" koje koriste vojske širom Evrope.

Berlin ima pravo veta na bilo koju odluku o izvozu tenkova, a prema dosadašnjim pokazateljima vlada kancelara Olafa Šolca nije pokazala spremnost da to odobri iz straha da ne isprovocira Rusiju, prenosi Gardijan.

Neki saveznici smatraju da je zabrinutost Berlina neopravdana, s obzirom na to da je Rusija već u potpunosti posvećena ratu, a iz Kremlja su u više navrata poručivali da će zapadni transferi oružja produžiti sukob i povećati stradanja u Ukrajini, navodi britanski list.

BONUS VIDEO: ZA JAČU KONTROLU RUSIJE: Novi NATO "avaksi" sleteli na aerodom u Rumuniji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)