RAT U UKRAJINI: Stradala američka "foka" u Donbasu; SAD poručile Kijevu - Povucite se iz Bahmuta; Berlin - Veliki dnevni gubici VSU (MAPA)

Novosti onlajn

20. 01. 2023. u 07:45 >> 03:30

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini, 331. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Страдала америчка фока у Донбасу; САД поручиле Кијеву - Повуците се из Бахмута; Берлин - Велики дневни губици ВСУ (МАПА)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Nevolja za Kijev: Marder pouzdan uz redovno održavanje

Nemačka borbena vozila pešadije Marder smatraju se vozilima lakim za rukovanje, ali njihovo održavanje i popravka mogu predstavljati problem za Ukrajinu, piše Der Špigel.

Nemačka je ranije obećala da će Ukrajini isporučiti 40 borbenih vozila pešadije Marder u prvom kvartalu ove godine.

Oficir Bundesvera je za izdanje rekao da kada obećani broj Mardera bude isporučen, neće biti dovoljno rezervnih vozila za potpuno opremanje ukrajinskog bataljona. „Budući da će Marderi s vremena na vreme otkazati zbog tehničkih problema, biće potrebno 10 do 15 odsto mašina u stanju pripravnosti“, objasnio je on.

Foto Tanjug/AP

Kako navodi list, borbena vozila pešadije ovog tipa se održavaju četiri puta godišnje, a svake dve godine vrši se veliko održavanje. Uz velike popravke u fabrici, u nekim slučajevima borbena vozila ostaju nedostupna oko godinu dana.

Američka “Foka” poginula u Donbasu

Danijel Svift, mornarički specijalac, je preminuo od prostrelnih rana tokom bitke u Donbasu, piše američki Tajm. Ovaj Navy SEAL je bio „operater prve klase“ u specijalnim snagama američke mornarice.

Foto: Depositphotos

Nije bio u penziji - kao i drugi stranci za koje se zna da su se borili u Ukrajini, ali je, po svemu sudeći, bez dozvole napustio službu – dezertirao. Tajm piše da je Svift od proleća 2019. navodno u statusu dezertera, a gde je bio pre početka rata između Rusije i Ukrajine nije poznato.

Komandos je prošao kroz ratove u Iraku i Avganistanu, odlikovan medaljama za borbu protiv terorizma.

Stejt department je potvrdio smrt američkog državljanina u Ukrajini.

 

Rezime borbi na frontu u Ukrajini:  Bahmut pred okruženjem, rusko napredovanje u Zaporožju, VSU sprema kontraofanzivu kod Kupjanska (MAPA)

Belgorodska oblast

Ukrajinske formacije granatirale su selo Karabanovo u Valujskom gradskom okrugu: oštećeni su stambeni objekti, civili nisu povređeni.

Starobeljski front
Na Kupjansko-Svatovskom sektoru ukrajinska komanda prikuplja ljudstvo i oklopna vozila za ofanzivu sa severozapada na Kuzemovku. Ruska artiljerija sprovodi nišansku vatru na koncentracije VSU u okolini Novoselovskog.

Na sektoru Limana situacija se nije bitno promenila: nastavljaju se artiljerijski dueli i pozicione borbe duž linije dodira.


Soledarski front
Na sektoru Soledara, jurišni odredi PMC „Vagner“ vode borbu sa ukrajinskim formacijama na liniji Krasnopolje-Razdolovka-Veseloje, a takođe napreduju u pravcu Blagodatnog.

Ilustracija rybar

Jugozapadno od Soledara, ruske trupe su se učvrstile na severnoj periferiji Krasne Gore i kreću se u centar naselja.

Artiljerija VSU nasumično puca na Soledar i okolinu: tokom jednog od udara ranjena je vojni komandant Anastasija Jelsukova, a žrtvi je pružena pomoć.

U Bahmutu se nastavljaju žestoki sukobi na južnoj i istočnoj periferiji grada. Jedinice PMC „Vagner“ jurišaju na položaje ukrajinskih formacija u zoni fabrike za preradu mesa.


Jugozapadno od Bahmuta, ruske trupe završavaju čišćenje sela Kleščejevka.

Donjecki pravac
Motorizovane puške Oružanih snaga RF nastavljaju borbu na zapadnoj periferiji Mariinke. Ruska artiljerija nanosi intenzivne udare po VSUskim položajima u gradu.

Na sektoru Ugledar ruske izviđačke grupe su otkrile položaje Oružanih snaga Ukrajine u šumskom pojasu kod sela Elizovetovka i artiljerijski gađali ih.

Ukrajinske formacije ponovo su granatirale naselja Donjecke aglomeracije: na udaru su bili i stambeni objekti, dalekovodi i gasovod u Karlo-Marksovu. Među civilima ima žrtava.

 

Foto Tanjug/AP


Zaporoški pravac
U sektoru Orehovskog ruske trupe su oslobodile Lobkovo i Mali Ščerbaki, a blokirale su i VSUa u Ščerbaku. Zauzimanje naselja će povećati pritisak na liniju Kamenskoje-Stepovoje.

Pododeljenja Oružanih snaga RF uspostavile su kontrolu nad Novoandrejevkom, Novodanilovkom i Malom Tokmačkom. Nakon čišćenja okoline naselja, ruske trupe će moći da nastave ofanzivu na Orehov.

Jugoistočno od Orehova, vojnici 291. puka Oružanih snaga RF su izbacili ukrajinske formacije iz nekoliko uporišta u oblasti Novopokrovke.

Na Pologovskom sektoru, jedinice 5. kombinovane armije zauzele su dominantne visove kod sela Malinovka.

Ukrajinska komanda pojačava odbranu na liniji Belogorje-Čarivnoe, očekujući ofanzivu ruskih trupa na ovom sektoru.

VSU je noću pucao na civilne objekte u Tokmaku: pogođeni su objekti za tretman i veterinarsko postrojenje.


Južni front Hersonski pravac
Nastavljaju se artiljerijski dueli duž linije dodira: ruske trupe pogodile su koncentracije Oružanih snaga Ukrajine u Berislavu, Antonovki, Kačkarovki, Tokarevki i okolini Hersona. Ukrajinske formacije su pucale na Kahovku, žrtava i povređenih nije bilo.


Amerika savetuje Ukrajini da izvuče vojsku iz Artjomovska

SAD savetuju Ukrajini da izvuče svoju vojsku iz Artjomovska, prenosi agencija AFP pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

 

Berlin šalje1, 08 milijardi vojne pomoći Kijevu

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus najavio je danas, na marginama sastanka u američkoj vojnoj bazi Ramštajn, paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 1,08 milijardi dolara, saopštio je portparol nemačkog ministarstva odbrane.

Portparol nemačkog ministarstva je to rekao za Si-En-En, ali nije izneo detalje o tome šta će paket pomoći uključivati.

Foto Bundesver

U međuvremenu, holandska agencija ANP prenela je da će ta Holandija poslati Ukrajini dve lansirne rampe za protivvazdušne sisteme i rakete Patriot, preneo je Rojters.

 

Avijacija VSU nanela 14 udara po ruskim položajima

Avijacija Odbrambenih snaga Ukrajine tokom dana nanela je 14 udara na područja koncentracije ruskih osvajača i tri udara na položaje protivvazdušnih raketnih sistema.

Kako prenosi Ukrinform, to je na Fejsbuku objavio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, objavljujući operativne informacije od 20. januara u 18 časova.

Foto: EPA


Ukrajina pojačava PVO snage na severu zemlje

Ukrajinska vojska pojačava PVO snage na severu zemlje, a reč je o razmeštanju mobilnih jedinica, saopštila je ukrajinska vojna komanda.

U prvoj fazi formirano je 19 PVO grupa na bazi moćnih terenaca Ford F250 i Ford F350 koji su adaptirani za borbene uslove.

Foto Tanjug/AP

-Oni će da štite nebo nad severnim teritorijama, ali i vazdušnog puta koji vodi ka Kijevu, navodi se u saopštenju.

 


SAD uvode sankcije protiv grupe „Vagner“

Vlasti SAD nameravaju da uvedu sankcije protiv grupe „Vagner“ i da je priznaju za „međunarodnu kriminalnu organizaciju“, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Kako je rekao, zvanična odluka biće doneta sledeće nedelje, a odnosiće se na celu grupu kao i na celu mrežu „Vagnera“ na drugim kontinentima.

 

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo

 

Zelenski nezadovoljan Berlinom

Ukrajina će i dalje morati da se bori da obezbedi savremeno teško naoružanje, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nakon što savezničke nacije nisu uspele da se dogovore da li će poslati tenkove nemačke proizvodnje "leopard".

-Svaki dan činimo sve da postane očiglednije da nema alternative donošenju odluke o tenkovima, rekao je on u večernjem video obraćanju, preneo je Rojters.

Foto AP

Bitka za Orehov: Sprema se kotao za jedinice VSU (MAPA)


U sektoru Orehova, nakon oslobođenja Lobkova, ruske trupe su u naletu zauzele i susedno selo Mali Ščerbaki, izbacivši odatle udružene snage VSU.

Odmah nakon toga Oružane snage Ruske Federacije, uspele su da konsoliduju svoj uspeh blokiranjem ukrajinskih formacija u Ščerbaku. Takođe, ruski borci su napredovali u predgrađima Orehova – Novoandrejevka, Novodanilovka i Mala Tokmačka. Područje se čisti.

Uspostavljanje kontrole nad Lobkovom i Ščerbakom omogućava povećanje pritiska na liniji Kamenskoje-Stepovoe, gde se nalaze jedinice 128. gardijske brigade, 9. puka “Gepard” specijalnih jednica Ukrajine i grupe MTR. A potpunim oslobađanjem Novoandrejevke, Novodanilovka i Male Tokmačke, pokriće se Orehov sa juga i istoka.

Ilustracija rybar


Situaciju za Oružane snage Ukrajine komplikuje činjenica da je autoput T0812 pod potpunom vatrenom kontrolom ruskih artiljeraca, što čini potencijalno opasnim slanje pojačanja za izvođenje kontraofanzive zbog mogućeg urušavanja fronta u Kamenskom.

Pripadnici 291. puka Oružanih snaga Rusije uspostavili su kontrolu nad nekoliko uporišta u oblasti Novopokrovke jugoistočno od Orehova. Oružane snage Ukrajine očekuju nastavak aktivnog juriša na liniju Belogorje-Čarivnoe i na pravcu Guljajpolja.

Probijanje prve linije odbrane na ovoj liniji uz istovremeni napad sa zapada omogućiće jednicama Oružanih snaga RF da dođu do Orehova sa istoka i razviju ofanzivu na Guljajpolje, presecajući grupaciju VSU na dva dela.

 

I Hrvati šalju pomoć Kijevu

Hrvatsko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će nastaviti da pomaže Ukrajini, uključujući i razminiranje.

Ministarstvo je to obećalo na sastanku u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, gde su se saveznici Ukrajine obavezali da nastave sa vojnom pomoći toj zemlji u sukobu sa Rusijom, ali nije bilo dogovora o isporuci tenkova leopard 2 koje Kijev već dugo traži, prenosi hrvatska novinska agencija Hina.

Foto Tanjug/AP

Hrvatsku su na sastanku predstavljali ministar odbrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Hrvatske Robert Hranj, navodi se u saopštenju ministarstva.

 

Kijev ne odustaje od "leoparda"

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Andrij Jermak izjavio je danas da će Kijev na kraju dobiti vojnu pomoć od Zapada, koja će pomoći da se pobedi u sukobu sa Rusijom.

-Postajemo jači. A sve što još nismo dobili, dobićemo, napisao je Jermak na svom nalogu na društvenoj mreži Telegram, prenosi Rojters.

On je ovo izjavio nakon što je ranije danas poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak rekao da saveznici Kijeva nisu doneli odluku o isporuci tenkova "leopard 2" Ukrajini.

Ranije danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus negirao je na sastanku vojnih lidera u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn da Berlin jednostrano blokira isporuku tenkova leopard Ukrajini i dodao da će nemačka vlada biti spremna da brzo reaguje po tom pitanju ako se postigne konsenzus među saveznicima.

 

Leopardi ne idu u Kijev: Ostin - Berlin je naš saveznik

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas u vojnoj bazi Ramštajnu da je Nemačka pouzdan saveznik i da će nastaviti da ima vodeću ulogu, uprkos tome što Berlin još nije odobrio isporuku tenkova "leopard 2" Ukrajini.

Foto Tanjug/AP

 

Nemački mediji: BND o velikim gubicima VSU

Nemačka obaveštajna služba (BND) objavila je izveštaj u kojem se navodi da se gubici ukrajinske vojske u borbama za Artjomovsk dnevno mere trocifrenim brojkama što može negativno da se odrazi na čitavu liniju odbrane, piše „Špigel“.

FOTO: AP/Tanjug

Vojna pomoć Kijevu: Talinska grupa šalje tenkove, haubice...

Grupa od devet evropskih država obećala je da će isporučiti više oružja Ukrajini, a pored ostalog poslaće joj borbene tenkove, tešku artiljeriju, protivvazdušnu odbranu, municiju i borbena vozila pešadije.

Zemlje koje su izdale saopštenje iz Estonije i nazvale ga Talinskim obećanjem, istakle su da će pozvati druge saveznike da doprinesu paketu, preneo je Rojters.

Inače, tih devet država Estonija, Britanija, Poljska, Letonija, Litvanija, Danska, Češka, Holandija i Slovačka i svaka od njih daće neki doprinos Ukrajini.

Foto Tanjug/AP


Novih pola milijarde evra pomoći Ukrajini za naoružavanje

Nova sedma tranša pomoći iz Evropskog fonda za mir koja će biti upućena Kijevu za potrebe naoružavanja iznosiće pola milijarde evra, saopštio je neimenovani visoki evropski zvaničnik.

-Naš zadatak je da nastavimo da pomažemo Ukrajini, da utvrdimo novi paket pomoći u visini od 500 miliona evra, rekao je on.

Foto Tanjug/AP

On je dodao i da će šef evropske diplomatije Žozep Borelj na susretu ministara inostranih poslova Evropske unije 23. januara pokušati da usaglasi tu novu tranšu pomoći.

Podsetimo, mediji su prethodno saopštili da je Mađarska blokirala novu sedmu tranšu vojne pomoći Ukrajini. Inače, do sada je EU poslala finansijsku pomoć u visini od 3,1 milijarde evra.

 

Borci „Vagnera“ nadomak da Artjomovsk stave u obruč

Borci grupe „Vagner“ blizu su toga da stave u obruč Artjomovsk, izjavio je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

-Što se tiče Artjomovska, može se reći da, iako situacija nije blizu završetka, onda je blizu opkoljavanja čemu sada streme jedinice 'Vagnera' koje se tamo nalaze, rekao je Pušilin.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo

Po njegovim rečima, trenutno se nastavljaju borbe u području mesnog kombinata u Artjomovsku gde „jedinice 'Vagnera' napreduju danonoćno“. Pušilin je podsetio na današnje oslobađanje Kleščejevke u DNR, istakavši da to drastično poboljšava položaj ruskih snaga u području Soledara.

„Tamo je već u toku prilično ozbiljno čišćenje i nakon oslobađanja Kleščejevke tamo se otvaraju novi horizonti za napredovanje. Rekao bih da je položaj dramatično poboljšan“, ocenio je vršilac dužnosti šefa DNR.

Situacija na Donjecko-Zaporoškom frontu

U sektoru Orehovski, pripadnici 58. kombinovane armije Oružanih snaga Rusije jurišaju na odbrambenu liniju 128. gardijske brigade Oružanih snaga Ukrajine Mali Ščerbaki – Stepovoe. Ruski borci uspeli su da izbace snage 2. bataljona 9. puka specijalnih snaga Gepard Oružanih snaga Ukrajine i oslobode selo Lobkove, uništavajući najmanje 15 ukrajinskih boraca i preuzimajući kontrolu nad tri neprijateljska uporišta.


Na istoku ruski borci napreduju na predgrađe Orehova u oblasti Novoandrejevke, Novodanilovke i Male Tokmačke. Preuzimanje kontrole nad ovim naseljima omogućiće okruženje grada sa juga i jugoistoka.

Orehov je jedno od ključnih transportnih čvorišta u ovoj oblasti, a njegovo oslobađanje će u velikoj meri olakšati snabdevanje ruskih trupa na liniji dodira i ojačaće pozicije pre daljeg napredovanja ka Zaporožju.

Ilustracija


Na Pologovskom sektoru, jedinice 5. kombinovane armije zauzele su dominantne visove u blizini sela Malinovka istočno od Guljajpolja. Tokom ofanzive likvidirano je najmanje 20 pripadnika ukrajinskih formacija. Trenutno su Oružane snage RF zaustavljene na distignutim linijama.

Ukrajinska komanda očekuje i nastavak juriša na liniju Belogorje-Čarivnoe, gde su raspoređene jedinice teritorijalne odbrane, pojačane posadama ATGM (antitenkovski raketni bacači).

Na Ugledarskom sektoru ruske izviđačke grupe otkrile su položaje ukrajinske vojske u šumskom pojasu kod sela Elizavetovka. Tačni udari artiljerije Oružanih snaga RF su zajedno sa ljudstvom pogodili vatrene položaje artiljerije.

Foto: Printskrin



Nastavljaju se pozicione borbe u Marinki na zapadnoj periferiji grada, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da obuzdaju napredovanje ruskih trupa. Jedna od četa 79. brigade uništena je u punom sastavu.

Uprkos tome, ukrajinska komanda povlači dodatne snage na lokaciju. Ovo ukazuje na planove da se i dalje drži odbranu u ovom pravcu.

 

Ruska vojska oslobodila dva naselja u Zaporoškoj oblasti i DNR

Ruske snage su uspešnim ofanzivnim akcijama uspele da u Zaporoškom pravcu oslobode naselje Lobkovoe, a na području DNR naselje Kleščejevka kod Artjomovska. Pored toga u Zaporoškoj oblasti uništen je hangar sa naoružanjem i vojnom opremom ukrajinske vojske, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U pravcu Kupjanska ruska vojska porazila je jedinice 14. i 92. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti. Takođe ruske snage, likvidirale su skoro 30 ukrajinskih vojnika, borbeno oklopno vozilo, dva kamioneta, kao i dve haubice D-20 i D-30.

"Na području Krasnog Limana u DNR poražene su jedinice 92. i 66. mehanizovane brigade, kao i 95. desantno-jurišna brigada Oružanih snaga Ukrajine. Takođe, na istom području uništeno je skladište artiljerijske municije Oružanih snaga Ukrajine. Ukrajina je tokom prethodnog dana izgubila preko 40 vojnika, dva borbena vozila pešadije, četiri borbena oklopna vozila i haubicu D-20. Na području naselja Zvanovka u DNR uništeno je skladište granata za višecevne raketne sisteme Oružanih snaga Ukrajine. Pored toga, tokom prethodna 24 časa likvidirano je do 60 ukrajinskih vojnika, tri borbena oklopna vozila, dva automobila, dve samohodne artiljerijske haubice „gvozdika“, kao i haubice „giacint-B“ i D-20. U Zaporoškoj oblasti uništen je radar za kontrabaterijsku borbu američke proizvodnje AN/TPQ-37. U pravcu Hersona tokom kontrabaterijske borbe na vatrenom položaju uništena je samohodna artiljerijska haubica M109 "Paladin", kao i dve haubice D-30 i „msta-B“. Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije su na području Hersonske i Harkovske oblasti oborili dva helikoptera Mi-8 Vazdušnih snaga Ukrajine.

Takođe, tokom prethodnog dana uništeno je pet dronova u LNR, DNR i Zaporoškoj oblasti.
Pored toga, u Zaporoškoj oblasti presretnuto je šest projektila raketnih sistema „hajmars“ i „uragan“.

Mišel: Svaka naredna diskusija o sankcijama je mnogo složenija nego prethodna

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da je svaka naredna diskusija o novim sankcijama Rusiji sve složenija nego prethodna i da je sve teže usvajati ograničavajuće mere.

- Svaka naredna diskusija o sankcijama je mnogo složenija nego prethodna - rekao je Mišel tokom jučerašnjeg boravka u Kijevu. On je dodao da će Brisel, bez obzira na to, nastaviti da razmatra nove mere.

Podsetimo, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u utorak najavila planove o uvođenju desetog paketa sankcija s ciljem da se „zatvore rupe“ kod sankcija koje se već primenjuju.

Prema navodima Rojtersa, na osnovu izjava poljskih i litvanskih diplomata, nove sankcije mogle bi da budu spremne do kraja februara.

„Velt“: Režim u Kijevu se oseća prevarenim

Nemački list „Velt“ piše da se režim u Kijevu oseća prevarenim nakon što je Berlin postavio nove uslove za isporuku nemačkih tenkova „leopard 2“, prenosi Sputnjik. 

Kako se navodi u članku, ukrajinski ministri spoljnih poslova i odbrane uputili su zvanični zahtev evropskim državama da im isporuče tenkove „leopard 2“ bez obzira na stav nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Tokom obraćanja na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je, napominje list, prekoreo Šolca, iako mu se nije direktno obratio, zbog toga što stalno postavlja nove uslove kako bi odobrio isporuke.

Kako se navodi, nezadovoljstvo Kijeva zbog toga što Nemačka ne želi da isporuči te tenkove ili da dozvoli drugim zemljama da to urade svakim danom je sve veće, a kijevske vlasti je posebno pogodilo to što je Šolc uslovio isporuku tenkova time da se i SAD slože da isporuče tenkove „abrams“, što Pentagon ne namerava da učini.

Ukrajinske snage granatiraju Gorlovku 

Ukrajinske snage od jutros granatiraju Gorlovku projektilima velikog kalibra.

BONUS VIDEO: 

SNIMCI SA MESTA PADA HELIKOPTERA U UKRAJINI: Vatrogasci i spasioci na licu mesta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (13)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu